Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

11 razloga da odmah pojedete bananu

banane

Banane sadrže tri vrste šećera – fruktozu, sarkozu, glukozu i vlakna, kombinaciju koja ima odličan učinak na naše tijelo i daje mu energiju.

Studije su pokazale da su samo dvije banane dnevno dovoljne za 90 minuta intenzivnog rada. Ali, energija nije jedina dobra stvar koju dobijamo konzumiranjem ovog voća, ima ih puno više.

Depresija: Na osnovu rezultata koji su dobijeni u istraživanjima, među osobama koje pate od depresije, stručnjaci tvrde da banana može ublažiti njene simptome. To je zbog toga što ona sadrži triptofane, koji se pretvaraju u serotonin u tijelu, poznatom još kao i – hormon sreće.

Anemija: Kako banane imaju dosta željeza, doprinose stvaranju hemoglobina u krvi, koji pomaže u slučaju anemije.

Krvni pritisak: Prednost ovog voća je u tome što sadrži malo soli, ali i veliku količinu kalija koji ima značajnu ulogu u reguliranju krvnog pritiska.

Koncentracija: Banane imaju pozitivan učinak na naš mozak i jedna studija je pokazala da studenti koji su jeli bananu ujutro, imali su bolju koncetraciju tokom dana.

Zatvor: Obogaćena vlaknima, banana pomaže rješavanju prolema sa zatvorom, bez upotrebe laksativa.

Glavobolja: Imali ste burnu noć? Bez brige, milkshake od banane će riješiti vaš problem s glavoboljom. Ukoliko uzmete kašiku bagremovog meda, umirit će vaš želudac, a vaša potreba za šećerom bit će zadovoljena.

Jutarnja mučnina: Banana će vam pomoći da smanjite i potpuno se riješite jutarnjih mučnina.

Ugriz komaraca: Kako biste smanjili oteklinu koja nastaje ugrizom komarca ili slično, trljajte oteklinu unutarnjom stranom bananine kore.

Živci: Bogata vitaminom B, banana opušta vaše živce. Ukoliko imate stresan posao, banana je pravi izbor za užinu.

Organi: Zbog mekanog sadržaja, ovo magično voće se koristi kao efikasan prirodni lijek protiv bolesti crijeva.

Regulira temperaturu tijela: U usporedbi s jabukama, banana sadrži četri puta više proteina, dva puta više ugljikohidrata, tri puta više fosfora i čak pet puta više vitamina A i željeza.