Život i zdravlje

20 godina joj krivo dijagnosticirali anoreksiju

12/06/2015

Britanka Isla Evans, 31-godišnja majka dvoje djece, strahuje da joj je ostalo još samo nekoliko mjeseci života nakon što joj je dijagnosticiran rijedak želučani poremećaj.

Evans su 20 godina krivo dijagnosticirali anoreksiju, a zapravo je bolovala od opasne bolesti zbog koje trpi bolove dok jede. Liječnici su joj rekli da joj je, da bi preživjela, potrebna operacija koja se obavlja u inostranstvu, no zdravstveni zavod joj tu operaciju ne želi finansirati, piše Daily Mail.

Bolest joj je konačno dijagnosticirana u decembru prošle godine nakon godina borbe da uvjeri liječnike da njeni problemi nisu prouzročeni poremećajem prehrane.

Kod takve bolesti arterija pritišće dvanaesnik, dio tankog crijeva, zbog čega hrana ne može proći. Takvo stanje ne može se liječiti u Britaniji i Evans ima jedinu nadu u operaciji u Njemačkoj koja košta 16.000 funti. No, zdravstveni zavod joj odbija finansiranje te sugeriraju da se prije te operacije isprobaju drugi načini liječenja.

Ona tvrdi da nalazi pokazuju da pati od rijetkog poremećaja, no svi su joj govorili da je njen problem u glavi. Zbog nemogućnosti normalnog konzumiranja hrane Evans je stalno slaba i bolesna.

“Sada rijetko izlazim iz kreveta jer sam preslaba. Trebalo im je 20 godina da postave dijagnozu, nisu me htjeli slušati i samo su mi govorili da je to anoreksija”, ispričala je Evans koja se prvi put požalila na bolove u želucu još dok joj je bilo 10 godina, no liječnici nisu mogli ustanoviti šta joj je.

Bolest joj je sada udarila i na jedan bubreg pa joj je operacija sve hitnija kako bi se zaustavio pritisak u želucu. Operacijom u Njemačkoj Evans bi se preusmjerila glavna arterija od želuca i bubrega. Evans je rekla da se boji da će, ne obavi li operaciju do kraja ljeta, umrijeti.

“Trebam 16.000 funti prije nego što odemo 28. jula. Operacija je 30. jula. Ne znam hoću li moći izdržati i ne znam hoću li biti sposobna za put. Ne očekujem da zdravstveni zavod finansira cijelu operaciju, no kad bi mogli barem dio”, rekla je.

Kako bi sakupili sredstva za operaciju Evans i njen suprug, 35-godišnji Sean, pokrenuli su akciju prikupljanja novca, a zasad su prikupili 4.460 funti.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.