Znakovi koji pokazuju da konzumirate previše soli

sol

Koliko soli je previše soli za naš organizam? Nutricionisti tvrde da u danu ne bismo trebali konzumirati više od 2300 mg, odnosno jednu jušnu kaiku soli ukupno.

No, mnoge namirnice imaju “skrivenu” sol pa je prosječna dnevna konzumirana količina soli kod Amerikanaca oko 3400 mg.

Kako prepoznati da smo “prekrdašili” dnevne preporuke i konzumirali previše soli?

Žeđ

Jedan je od naješćih i najlakših znakova za prepoznati da smo organizam “bombardirali” s previše soli. Natrij igra glavnu ulogu u održavanju ravnoteže količine vode u našem tijelu. Zbog toga je potrebno svaki dan konzumirati sol, ali ne u pretjeranim količinama. Kada osjećamo žeđ, tijelo šalje signal mozgu da nema dovoljno vode u odnosu na količinu natrija u tijelu.

Nadutost

Slani obroci obično uzrokuju nadutost, najčešće u području trbuha, ali oticanje ćete primjetiti i po prstima na rukama i nogama.

Glavobolja

Ako ste nedavno pojeli slani obrok, nije neuobičajeno da zadobijete glavobolju. Zbog toga dolazi jer se zbog soli šire krvne žile u mozgu što uzrokuje glavobolju.

Gubite okus

Pretjerana konzumacija soli i začina s vremenom može uzrokovati manju osjetljivost na okuse. Što više soli jedete to s vremenom manje soli osjećate i povećavate količinu kako biste dobili taj okus.

so