Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

6 razloga zbog kojih trebate jesti narandže

narandze

Sočna naranča mora biti dio svake zimske zdjele s voćem. Glatke loptice iznutra prekrivene bijelim vlaknima i ispunjene sočnim sokom idelan su međuobrok jer obiluju mineralima, vitaminom C i vodom koja nas osvježava.

Moćni minerali
Osim vitaminom C, narandže su bogate mineralima – kalcijem, kalijem i magnezijem. Kalcij čuva kosti, a kalij živčani sistem i mišićna tkiva. Uz to je neophodan i za održavanje ravnoteže vode u organizmu.

Idealno voće za trudnice i pušače
Poznato je da nikotin uništava vitamin C. Zato se često kažu da ako je nepušaču potrebna jedna narandža kao zaštita od prehlade, onda su pušaču potrebne tri. Ove narandžaste loptice svježine su idealna hrana i za trudnice jer obiluju folnom kiselinom neophodnom za razvoj fetusa.

Visoki postotak vode
Sadrže visok postotak vode – 86 posto, pa brzo zasite organizam. Birajte one s manje hrapavom korom jer su sočnije i slađe.

Ljekovita unutrašnja strana kore
Flavonoidi, moćni antioksidanti koji se najvećim dijelom nalaze u unutrašnjem bijelom dijelu narandžine kore, smanjuju rizik od moždanog udara.

Od narandže se dobiva najpopularniji sok
Od jedne narandže dobiva se 90 ml soka koji je odličan izvor vitamina C, a čak 85 posto narandži prerađuje se u sok te je upravo sok od narandže najpopularniji u svijetu

Eterično ulje za miris i protiv bakterija
Već su drevne civilizacije poznavale neka umijeća korištenja narandžinog eteričnog ulja. Djeluje fungicidno i baktericidno i tonizira rad srca.

Bergamot narandža koristi se i u aromaterapiji za pripremu parfema. Međutim, kako je bergamot fototoksičan, čini kožu osjetljivijom na UV zrake zbog čega se nakon nanošenja preparata s aromatičnim uljem bergamota ne smije izlagati suncu.