Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

80-godišnjak koji je dobio sina: Kad neće omladina da rađa, hoćemo mi stari

ostoja222
Foto: Dnevni avaz

Ako neće mladi, hoćemo mi, stari! Ovi stalno na televiziji govore da nam pada natalitet i da omladina neće da pravi djecu! Evo, ja sam dobio trećeg sina, a imam i tri kćerke. Reci ti njima da sam ja svoj dug odužio i da još ima onih koji hoće da rađaju djecu.

Ovako priča Ostoja Varcar iz Razboja kod Srpca, koji je 1. maja postao otac u 80. godini. Njegova supruga Sanja (42) saznala je da je trudna dva mjeseca prije porođaja. Maleni Stefan rodio se prvog dana maja u Bosanskoj Gradišci. Ljekari su zabilježili da je težak 3,5 kilograma, a dugačak 53 centimetra.

O Ostoji svi pričaju. Komšije dolaze na viđenje i čestitanje. Svi se čude njegovoj „moći“, a on se smješka i ponavlja da je samo zdravlje bitno.

Da ti kažem pravo i po istini – sve što se desi iza ćoška, to je iznenada. Kako bi da bi, sada idemo dalje. Sinčina je dobro, zdrav je i prav, kao i ja, pa ćemo deverati jedan s drugim bar još 15-20 godina. Uradio sam dosta za ovaj život, za onaj ću vidjeti kako ću i šta ću – priča Ostoja za „ Dnevni avaz“.

Dodaje da ga ništa ne boli i ne muči i da bi mogao još pet puta da se ženi, ali mu je, kaže, mrsko ići u svatove.

– A što bih ja i bio zabrinut? Ne možeš od žena živ ostati! A šta čovjeku drugo i treba osim žene? Šta meni mršavom treba, osim žene, pa da me oglođe do kraja! Samo da smo mi živi i zdravi, to je dovoljno – dodaje Ostoja.

Sanja je, kako priča, izvadila bubreg 2013. godine zbog kamenja, ali joj to nije smetalo u trudnoći. Treći dan nakon porođaja bila je na nogama.

– I nakon operacije bubrega brzo sam stala na noge i miješala Ostoji maltu za ljetnu kuhinju. Stefan je dobar, ne plače. Nahranim ga i presvučem i sve je kako treba. Stariji sin radi, drugi je u školi, a ovaj mali je oboma za srce prirastao čim je došao kući – dodala je Sanja.

U ispomoć je došla i Ostojina sestra Desa (84), koja je u Lijevče potegla iz Novog Sada. Želi, kaže, da im se nađe pri ruci.

– I nas je bilo osmero i samo smo letjeli jedni drugima. Tako smo naučeni, tako smo vaspitani. A i dugo su nam živjeli svi u porodici, pa ćemo Ostoja i ja sigurno potegnuti još 10-15 godina – istakla je Desa.

Upoznali se „u letu“

– Imam tri kćerke iz prvog braka. Dvije žive u Australiji, a jedna u Beogradu. Sve tri su nas nazvale i čestitale prinovu. Šta će drugo? Sanja i ja upoznali smo se „u letu“, u izbjeglištvu na Ilidži prije 22 godine. Ja sam obišao dosta svijeta, jer sam bio građevinski poslovođa i mogu ti reći da nigdje nije ljepše nego ovdje – govori Varcar.