Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

meteoservis

Accuweather objavio dugoročnu prognozu: Kakvo nas ljeto očekuje

sarajevo ljeto vrijeme vrućina
24.06.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Danas je u BiH vrhunac toplotnog vala zbog cega je i Federalni hidrometoroloski zavod izdao crveni meteoalarm. Na vecini meteoroloskih stanica temperature su bile cesto vise od 30 stupnjeva, a na nekima su cak oborene rekordne vrijednosti. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Meteorolozi Accuweathera smatraju da bi ovo ljeto moglo biti toplije nego što je to uobičajeno u Evropi

Ugledni meteorološki servis AccuWeather objavio je detaljnu prognozu za ljeto 2022. u Evropi.

Meteorolozi Accuweathera smatraju da bi ovo ljeto moglo biti toplije nego što je to uobičajeno u Evropi.

Pored informacije da će vrijeme u Evropi biti toplije od uobičajenog, objavili su i koja područja će pogađati više oluja od drugih.

Meteorolozi Tyler Roys i Alan Reppert smatraju da bi ovo ljeto moglo biti toplije od uobičajenog za veći dio kontinenta.

Roys navodi kako će biti velikih promjena tokom cijele sezone.

Rekordne vrućine biće jedan od najvećih vremenskih faktora ljeta u južnoj Evropi, a druga polovina sezone na Balkanskom poluostrvu mogla bi biti nešto drugačija u odnosu na Pirinejsko poluostrvo.

“Biće perioda u kojima će biti vrućine koja bi ponekad mogle biti intenzivna. A, onda kada se to ne desi, postojaće šansa za oluje”, navodi Roys.

Foto: Accuweather

Širom Balkana ove godine stanovnici mogu očekivati ​​više dana u kojima će temperatura prelaziti 32 stepena Celzijusa u poređenju sa dugoročnim prosjekom.

Vrući periodi bit će praćeni sušama, iako su po tom pitanju izgledi u ovom regionu Evrope nešto bolji nego prošle godine.

Druga polovina ljeta vjerovatno će biti obilježena epizodama grmljavine koje će biti češće nego tokom prvog dijela. Međutim, olujno vrijeme neće u potpunosti stati u kraj suši.

“Grmljavine će biti mač sa dvije oštrice. Dok će padavine pomoći da se ublaži zabrinutost zbog suše širom Balkana, donijet će rizik od loših vremenskih prilika, uključujući oluje koje bi mogle oštetiti usjeve pšenice i kukuruza u cijelom regionu”, navode meteorolozi, upozoravajući da bi ljetno vrijeme moglo otežati uzgoj povrća u tom regionu.

Naučnici kažu da je prošlo ljeto bilo najtoplije zabilježeno u Evropi, s temperaturama za jedan stepen Celzijusa višim od prosjeka u prethodna tri desetljeća.