Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

korona samo jedna od njih

Afrika se samo u prošloj godini borila sa 105 različitih epidemija

Image: DR CONGO-HEALTH-EBOLA-AFP PICTURES OF THE YEAR 2018

Direktor zdravstvene politike i diplomacije pri Afričkom centru za kontrolu i prevenciju bolesti (Africa CDC) Benjamin Djoudalbaye smatra da afričke zemlje imaju iskustva u praćenju bolesti i mehanizmu brzog skrininga

Direktor zdravstvene politike i diplomacije pri Afričkom centru za kontrolu i prevenciju bolesti (Africa CDC) Benjamin Djoudalbaye izjavio je da je ovaj kontinent bio pripremljen za novu vrstu koronavirusa s obzirom da su samo prošle godine imali 105 različitih epidemija, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je kazao, afričke zemlje imaju iskustva u praćenju bolesti i mehanizmu brzog skrininga.

Napominjući da na kontinentu ima manje slučajeva zaraze koronavirusom nego u drugim regijama, Djoudalbaye je rekao da je u Africi u prošloj godini bilo 105 epidemija, uključujući i ebolu.

Smatra da su vidjeli efekat gradskih karantina i policijskog sata, ali da nemaju predviđanja o tome kako će se virus širiti u narednim sedmicama.

Djoudalbaye je rekao da se broj slučajeva na kontinentu povećao za 37 posto u posljednjih sedam dana i da sada iznosi 36.800.

Dotakao se i nekih tvrdnji da se skriva broj zaraženih i preminulih od posljedica koronavirusa, poručivši da to nije moguće. U Africi je do sada preminulo 1.589 osoba.