Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ahmed Muhammed nastavlja školovanje u Kataru

Ahmed Mohammed

Dječak Ahmed Mohammed, koji je dospio u žižu javnosti nakon hapšenja u školi zbog ručno napravljenog sata, uskoro bi se trebao preseliti u Katar i tamo nastaviti školovanje.

Porodica 14-godišnjeg Ahmeda je za američke medije potvrdila da je Ahmed prihvatio ponudu za stipendiju Fondacije Katar i da će uskoro preseliti u Dohu i tamo nastaviti obrazovanje.

„Nakon pomnog razmatranja brojnih ponuda, obavještavamo vas da smo prihvatili velikodušnu ponutu Fondacije Katara i da će Ahmed uz njihovu stipendiju pristupiti Programu edukacije mladih inovatora u Dohi“, saopćila je porodica mladog Ahmeda.

Ahmed je musliman iz SAD-a porijeklom iz Sudana kojeg je 16. septembra u školi uhapsila američka policija zbog toga što je u školu donio sat koji je sam izradio, a njegova nastavnica pomislila da je riječ o bombi. Osude hapšenja stigle su iz cijelog svijeta, a Ahmeda je za njegovu nadarenost pohvalio i američki predsjednik Barack Obama. Turski premijer Ahmet Davutoglu je prilikom septembarske posjete New Yorku lično upoznao Ahmeda i obećao mu podršku u nastavku školovanja.

Katarska stipendija osigurava Ahmedu završetak srednje škole i nastavak edukacije, tako da će i njegova porodica preseliti u Dohu.