Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Maine

Ajkula rastrgala penzionerku dok se kupala sa kćerkom: “Sve je bilo puno krvi”

ajkula

Ostatak zuba od morskog psa potvrdio je da se radilo o napadu velike bijele psine

Jedna žena smrtno je stradala u napadu najopasnijeg morskog psa, velike bijele psine, nedaleko od obale u američkoj saveznoj državi Maine.

Napad se dogodio pokraj otoka Bailey, a ubijena je 63-godišnja penzionerka Julie Holowach, piše BBC.

Ovo je tek drugi napada morskog psa koji je ikad zabilježen u državi Maine, pokraj čijih se obala velika bijela psina ne viđa često s obzirom na to da preferira toplije more od onog na samom sjeveru SAD-a.

Netom prije napada gospođa Holowach je plivala 18 metara od obale sa svojom kćeri koja je srećom ostala nepovrijeđena.

Napad je svojim očima vidio Tom Whyte koji je za AP opisao jezivi prizor.

– Čuo sam ju kako se smije, a onda je samo u jednom trenutku počela vrištati “upomoć, upomoć!”. Nakon toga samo je nestala ispod površine mora – kaže Whyte.

Drugi svjedok napada za AP je rekao da je “u vodi bilo sve puno krvi”.

Do nesretne gospođe potom su dojurila dva kajakaša koji su je uspjeli izvući na obalu, ali nije joj bilo pomoći. Ostatak zuba od morskog psa potvrdio je da se radilo o napadu velike bijele psine.

Budući da je gospođa Holowach nosila odijelo za plivanje (njena kćer nije), lokalci pretpostavljaju da ju je morski pas zamijenio za tuljana, što je najčešći uzrok napada na ljude.

Proteklih sedmica je duž sjeverozapadnih obala SAD-a uočeno više morskih pasa, naročito oko Long Islanda u New Yorku, piše BBC.

Velika bijela psina jedan je od najvećih predatora u moru, a slovi i kao najopasniji morski pas. Najveći primjerci mogu narasti i do 6 metara u dužinu i težiti gotovo dvije tone.

Odgovorni su za nekoliko stotina dokumentiranih napada na ljude (u rasponu od više desetljeća, op. a.), a titulu najopasnije morske nemani dobili su ponajviše zahvaljujući legendarnom filmu Stevena Spielberga iz 1975. godine – Ralje.