savjeti

Ako imate problema sa srcem, nije svejedno u kojoj pozi spavate

spavanje (1)

Pročitajte što savjetuju stručnjaci, u kojoj pozi spavate

Ako vas sad pitamo na kojoj strani spavate, možda i ne znate odgovor jer čim legnete i sklopite oči vi ste utonuli u san. Istina je da malo pažnje obraćamo na pozu u kojoj spavamo, fokus je uvijek na tome da što prije utonemo u san i ugodno se smjestimo. Možda mislite da je najgora posljedica koja vam se može dogoditi nakon spavanja u nekoj pozi bol ili nelagoda u vratu i leđima, ali nove studije su pokazale kako jedan specifičan položaj može utjecati na zdravlje vašeg srca.

Iako se ne možemo pohvaliti velikim brojem istraživanja na tu temu, neki su se naučnici ipak pozabavili pitanjem kako spavanje u određenoj pozi može utjecati na zdravlje srca. Jedna je takva studija provedena 1997. na 40 osoba, od kojih je 18 imalo dijagnozu bolesti srca, a 22 osobe su bile potpuno zdrave. Putem EKG-a se pratila električnu aktivnost srca kada su ispitanici mijenjali pozicije spavanja, a rezultati su pokazali kako se najviše promjena primijetilo kod onih koji su spavali na lijevoj strani.

ZAŠTO JE OPASNO SPAVATI NA LIJEVOJ STRANI?

Nezavisna studija obavljena 2018. godine je također koristila EKG kako bi pratila ponašanje srca kod 9 ispitanika i rezultati su bili vrlo slični pa se pokazalo da se najviše promjena bilježi na radu srca kod ispitanika koji su spavali na lijevoj strani. No u ovoj studiji tehnika vektorkardiografije je pokazala je i kako srce mijenja poziciju što može biti razlog za ove promjene.

Za usporedbu, nikakve promjene nisu zabilježene kada su sudionici spavali na desnoj strani. Slikovni prikazi je pokazao tanak sloj tikva između pluća koji ustvari drži srce na mjestu kada spavate u toj pozi. No ove su studije pokazale kako su potrebna dodatna istraživanja o tome kako pozicija u kojoj spavate može utjecaj na aktivnost srca. I dok su neki pacijenti kojima je dijagnosticirano kongestivno zatajenje srca su prijavili probleme s disanjem ili neugodu kada spavaju na lijevoj strani, ne postoje dokazi da će spavanje na lijevoj strani povećati rizik od bolesti srca ako već nemate neko stanje.

Neki stručnjaci za san ustvari i savjetuju da spavanje na lijevoj strani nije štetno i može poboljšati zdravlje srca.

Prema pisanju dr. W. Christopher Winter, direktora bolnice Martha Jefferson radi se o cirkulaciji krvi. Kako krv ulazi u srce kroz gornju desnu stranu, ako spavate na njoj može doći do stvaranja pritiska na velike krvne žile koje hrane organ. Ipak, spavanje na lijevoj strani i bez pritiska na desnu može i povećati dotok krvi u srce”, dodaje Winter.

TKO IMA BOLESTI SRCA NE BI TREBAO SPAVATI NA LEĐIMA I LIJEVOJ STRANI

Naravno, savjet o pozi spavanja može biti drugačiji za one koji imaju bolesti srca, a dok bi preporuke trebale stići od strane vašeg liječnika, neki će liječnici podržati ideju da je pametno izbjegavati spavanje na lijevoj strani.

“Oni koji su imali problema, ili ih još imaju, a vezani su za zdravlje srca bi trebali spavati na desnoj strani jer će tako srce raditi i odmarati u miru. Upravo ta navika može spriječiti probleme s disanjem i neugodu pri spavanju”, dodaje.

Ipak, dodaju neki stručnjaci kako i spavanje na leđima može dodati neke probleme, a prema njima može pogoršati stanje apneje u snu, a i osobe koje pate od tog stanja imaju veće šanse da će doživjeti bolesti srca. Umjesto da pritisak dodajete i ležeći na trbuhu, stručnjaci savjetuju da glavu držite na povišenom, što će olakšati disanje i smanjiti pritisak na srce, piše ordinacija.hr.