Život i zdravlje

Zdravstveni problem

Ako je vaš urin postao poput piva ili mutan, ovo biste trebali znati

11/12/2018

Boja urina može otkriti neke zdravstvene probleme

Obraćate li pažnju na svoj urin? Iako vam se to može činiti kao nešto nebitno, zapravo je vrlo poželjno da pratite ako se događaju neke promjene jer to može otkriti neke zdravstvene probleme.

Ako je boja vašeg urina postala poput boje piva, tamnija nego inače, to može značiti da trebate piti više tekućine, piše Womenshealth.

Narandžasti ili tamni urin sugerira da ste dehidrirani. Ta nijasna česta je u jutarnjim satima, jer bubrezi tokom noći rade i šalju tekućinu kroz mjehur.

Blijedo žuta boja urina češća je kod sportista koji piju više vode nego trebaju tokom fizičke aktivnosti. U rijetkim slučajevima to može dovesti do toga da urin i krv postanu jako razrijeđeni, da padne nivo natrija u krvi i mozak otekne, što ponekad dovodi do napadaja i smrti.

Mutni urin može biti znak bakterijske infekcije stoga se obratite doktoru ako uočite ovaj simptom. Ako ste primijetili “pjenušavi” urin, možda nemate razloga za brigu ako je riječ o prolaznoj pojavi, no ako traje duže i da s vremenom postaje još pjenastiji, to može biti znak prisutnosti proteina u vašoj mokraći. Povećan nivo proteina u mokraći može značiti probleme s bubrezima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.