Ako ovo vidite u brašnu odmah ga bacite (FOTO)

brašno

– Ti mali tragovi u brašnu – ova kratka objava jedne Australijanke na Facebooku bila je dovoljna da se na spomenutoj društvenoj mreži pokrene žustra rasprava o tome znamo li šta uopće držimo u vlastitim domovima i koliko je hrana u našim kuhinjama zdrava, tj. potencijalno opasna za sve ukućane.

Naime, tragovi vidljivi na fotografijama na koje je ukazala ova Australijanka nisu ništa drugo nego – ličinke žiška.

A žišci su biljojedi koje najčešće možemo pronaći u vrtovima i skladištima, ali nerijetko prezime i u kućanstvima – mahom u hrani poput riže i brašna, gdje žišci žive i razmnožavaju se.

A kako ih se najlakše riješiti?

Zamrznite žitarice i brašno na četiri dana kako biste ubili jajašca, ličinke i već odrasle žiške. Spomenute namirnice čuvajte u staklenim, metalnim ili plastičnim posudama, a ako su se žišci ipak već razmnožili, najpametnije je baciti zaraženu hranu.