Korisni savjeti

Ako radite od kuće, ne zaboravite svog psa – i on je u karantinu

posao-pas

Zanemarivanje psa dok ste kod kuće cijeli dan nije baš dobra opcija

Rad od kuće tokom epidemije koronavirusa dolazi s dovoljno izazova – kako uravnotežiti posao i porodicu, kako ne pojesti cijelu ladicu za slatkiše itd. Ali šta sa kućnim ljubimcem koji sada želi više vaše pažnje i koristi one tužne pseće oči da ju dobije?

Držite psa aktivnim je prvo pravilo.

Naravno puno lakše za reći, nego uraditi u kućnim uslovima, ali evo nekoliko korisnih savjeta.

Pokušajte ga prošetati početkom dana prije nego započne vaš radni dan, a moguće je nakon prestanka zabrane kretanja.

Jednostavne igre poput„ loptice“ na svakih nekoliko sati je odličan način da se istroši štene, a ujedno će i vama pomoći da napravite malu pauzu od posla.

Povećajte fizički kontakt.

Zanemarivanje psa dok ste kod kuće cijeli dan nije baš dobra opcija. Zato se pobrinite za fizičku pažnju, poput trljanja trbuha ili ogrebotine po glavi, kako bi se olakšala anksioznost.

Također, postavljanje omiljene igračke, pokrivača ili kreveta u blizinu vašeg radnog prostora kako biste ih držali u blizini, pomoći će im da se osječaju povezanim i smanjit će nervozu, a vjerovatno će sličan efekat imati i na vas.

Ne dajite im previše poslastica.

Dok ste kod kuće, možda biste htjeli premostiti krizu s poslasticama, samo kako biste ih privremeno zauzeli dok radite, ali ovo može poremetiti cjelokupnu prehranu vašeg psa prejedanjem.

Pričaj s njima.

To je za vas koliko i za njih.

Tokom perioda kada ne razgovarate sa ljudima na isti način kao u uredu, razgovarajte sa kućnim ljubimcima! To je dobro za njih kao i za vas, posebno u samotno vrijeme.