savjeti

Ako vas ljeti muči visok pritisak, ovo su stvari koje nikako ne smijete raditi

Ne ponavljajte stalno greške koje vode do povišenja krvnog pritiska

Hipertenzija, ili povišeni krvni pritisak, je nažalost česta pojava. Na žalost, to stanje predstavlja i najveći rizik za razvojem bolesti srca i infarkta, dva vodeća uzročnika smrti širom svijeta. Na sreću, postoje stvari koje možete napraviti kako biste ga spriječili, ali i snizili ga ako on već postoji.

ŠTA JE HIPERTENZIJA?

Hipertenzija je povišeni krvni pritisak koji se definira kao vrijednost sistoličkog „gornjeg“ tlaka trajno višeg od 140, ili dijastoličkog „donjeg“ krvnog tlaka trajno višeg od 90. Kod primarne hipertenzije uzrok se ne može tačno utvrditi. On može biti genetski ili određen faktorima okoliša, a procjenjuje se da je oko 95 posto hipertenzija primarno. Kod sekundarne hipertenzije, uzrok je neki drugi organski poremećaj kao što su bolesti bubrega, poremećaji nadbubrežne žlijezde… Osim što oštećuje krvne žile, povišeni krvni tlak također može oštetiti mozak, oči i bubrege. Hipertenzija se naziva „tihim ubicom“ jer često nema očite simptome. Ako se simptomi ipak pojave uključuju glavobolju, umor, smetenost, bol ili stezanje u prsima, promjene vida, mučninu, povraćanje, anksioznost, pretjerano znojenje, bljedilo kože ili crvenilo lica te drhtanje mišića.

“Do dijagnoze se obično dolazi kada pacijent prijavljuje stanje povišenog pritiska koje traje“, dodao je dr. Darren P. Mareiniss, profesor hitne medicine na sveučilištu Kimmel Medical College u Australiji, prenosi ordinacija.hr.

ŠTA UZROKUJE HIPERTENZIJU?

Sekundaran je hipertenzija uzrokovana kroničnim medicinskim stanjima ili lijekovima, a tu su apneja u snu, bolesti bubrega, štitne žlijezde…

Primarna hipertenzija je najčešći oblik visokog tlaka ali ona se i može prevenirati.

“Uzroci su razni a uključuju i genetsku predispoziciju te faktore iz okoliša“, dodaje Mareiniss. Iako su nejasni svi faktori, brojni su rizični, a potrebno je neke navike i izbjegavati:

Godine: Starenje je povezano s povišenim krvnim tlakom, često onim sistoličkim

Pretilost: Visoki udio masnoće može biti uzrok pojave visokog krvnog tlaka

Istorija bolesti u porodici: Visoki krvni pritisak može biti i porodični problem i dva put se češće javlja kod osoba čiji roditelji pate od hipertenzije: Potrebno je ne zanemarivati ovu činjenicu i često provjeravati stanje.

Prehrana bogata natrijem: Unos namirnica bogatih natrijem, više od 3 g u danu, mogu uvelike povećati šanse da će se kod osobe razviti visok krvni pritisak.

Pretjeran unos alkohola i upotreba droga te pušenje: Sve ove loše navike se moraju izbjegavati jer mogu utjecati na povišenje krvnog pritiska.

Stres: Iako je godišnji odmor idealno vrijeme da život bez stresa, na žalost ne traje cijelo ljeto. Pokušajte smanjiti utjecaj stresa ili izbjegavati faktore koje ga uzrokuju jer on može utjecati na povišenje krvnog tlaka.

Neaktivnost: Ne morate sate provoditi u teretani ili trčati po vrućinama, ali pokušajte svakog dana prošetati, plivati, plesati ili izvoditi vježbe koje volite. Sjedilački način života bez aktivnosti može uzrokovati pojavu visokog tlaka.

KAKO BISTE IZBJEGLI POJAVU VISOKOG TLAKA LJETI, OVE NAVIKE ODMAH IZBACITE IZ ŽIVOTA

Dr. Mareiniss savjetuje svima onima koji žele izbjeći pojavu visokog krvnog pritiska da gore spomenute rizične faktore i izbjegavaju.

„Ako u život uključimo nove navike, možemo lako prevenirati hipertenziju. Vježbanje, gubitak kilograma, smanjen unos natrija, prestanak pušenja, povećana unos svježih i zdravih namirnica mogu učiniti razliku, a prehrana naravno uvelike utječe na vaše stanje“, zaključio je Mareiniss.