Nova droga

Alarmantni prizori iz Hrvatske: Drogiraju se i po kafićima, svako malo dolazi Hitna

droga

U Osijeku su se ti tzv. osvježivači zraka počeli prodavati prije nekoliko godina, kada je nastupila nestašica trave i nekih drugih droga.

Bio je to naoko sasvim običan prizor: mladić od dvadesetak godina sjedi u uglu jednog osječkog kafića; uskoro pred njega stiže kafa, a na stolu je i kutija cigareta. Otpio je gutljaj, zapalio cigaretu.

Ali, samo nekoliko minuta kasnije ostao je bez svijesti i tijelo mu se počelo grčiti. Paraliziranog, ubrzo su ga iznijeli van te pokušali osvijestiti do dolaska hitne pomoći. Nesvjestan, povraćao je, urinirao i obavio veliku nuždu. Hitna je ubrzo došla i odvezla ga.

O cijelom je događaju pisao Glas Slavonije, čija je novinarka i osobno svjedočila incidentu. Kako pišu, već sutradan slučaj se ponovio, s drugim mladićem. Osječani tvrde da je riječ o konzumaciji opasnih “osvježivača zraka”.

Na pitanje koliko je teško u Osijeku nabaviti “osvježivače zraka”, tinejdžeri kažu: “Prelagano, praktički na svakom koraku to možete kupiti za malo novca– u školi, na ulici, gotovo u svim tobacco shopovima, na nekim kisocima, to čak ne mora biti smart shop. Nema potrebe da naručujete online, kad je to posvuda”.

“Trava” je, kažu, puno skuplja. “U Osijeku su se ti tzv. osvježivači zraka počeli prodavati prije nekoliko godina, kada je nastupila nestašica trave i nekih drugih droga. Neki su probali travu, svidjela im se, ali nemaju novca za nju. Ljudi su onda skontali, kad su vidjeli da se prodaje po Zagrebu, da i ovdje mogu pušiti tu hemiju, i to jeftino, a preprodavači da je to biznis”, kazao je jedan mladić.

“U razdoblju od 1. januara do 11. novembra 2018. godine bila su 32 slučaja pacijenata koji su se otrovali (konzumirali) ‘osvježivačem zraka‘, a koji su evidentirani u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije”, navode iz Policijske uprave osječko-baranjske.