Riječ stručnjaka

Alkoholna pića koja najviše oštećuju zube

zdravica (1)

Jedno je sigurno da rizling spada u grupu veoma kiselih vina

Vrijeme praznika se bliži, a odabir omiljenih pića za te prilike može da napravi više štete nego što možete i da zamislite. U prazničnoj atmosferi o posljedicama određenih alkoholnih pića na oralno zdravlje rijetko ko razmišlja.

Doktor Kristofer Or, stomatolog i vlasnik dentalne poliklinike “Advanced Dental Practice” u Londonu je dobro upoznat sa utjecajem alkohola na zdravlje zuba.

Dr Or tvrdi da su šampanjac i bijela vina na listi najštetnijih pića kada su u pitanju zubi.

“Nivo pH u vinima je različit i teško ga je odrediti. Jedno je sigurno da rizling spada u grupu veoma kiselih vina”, objašnjava dr Or i dodaje da su slatka vina takođe štetna za zube jer sadrže dosta šećera.

Doktor ističe da su šampanjac, slatki roze i desertno vino takođe štetni za zube.

“Vrijeme zadržavanja u ustima je glavni problem. Upotreba slamke smanjuje kontakt sa zubima, a ispiranje usta gutljajima vode pomaže pljuvački u smanjenju kiselosti u ustima. Treba uživati u vreme praznika, ali uživati odgovorno”, rekao je dr Or.

Stomatolog je objasnio da su gazirani sokovi puni šećera, ali su i kiseli, i da to nanosi dvostruku šteta zubima, naročito ako se miješaju sa alkoholnim pićima.

“Prirodna odbrana organizma koja štiti zube je pljuvačka, ali joj treba vremena da se proizvede, a to je obično oko pola sata. Ako pijete alkoholna pića i po nekoliko sati, tijelo neće imati priliku da proizvede dovoljno pljuvačke. A to omogućava oštećenje zuba jer kiselina omekšava zubnu gleđ, koja je najčvršći i najtanji sloj zuba, koji štiti dentin od propadanja”, objasnio je stomatolog.

Doktor upozorava je da je ovo doba godine pogodno za nanošenje štete već ranjivim zubima. Gazirana slatka pića sa aromom limuna prouzrokovaće oštećenja zuba zbog erozije.

“Kada izgubite veliki dio zuba, on se ne može zamijeniti tako lako, jer su oštećenja velika. Zubi su ‘pojedeni’ i mogu biti kraći i za dvije trećine. Zato je važno sačuvati ono što imate”, zaključio je dr Or.