Savremeni medicinski aparati

Američka ambasada donirala zdravstvenim ustanovama četiri mobilna RTG uređaja

rtg
Foto: federalno ministarstvo zdravstva
Zvaničnoj primopredaji aparata prisustvovala zamjenica šefa misije Deborah Mennuti

Vrijednost doniranih aparata je 615.000 dolara, bez PDV-a, saopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini donirala je četiri RTG aparata zdravstvenim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Radi se o mobilnim digitalnim RTG uređajima, namijenjenim Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Sarajevo, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, Općoj bolnici Jajce i Domu zdravlja Tomislavgrad.

Federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac istakao je da je osobito važno što ovi savremeni medicinski aparati, osim visoke kvalitete, spadaju u transportne, što olakšava i povećava mogućnost njihove upotrebe u praksi.

-Uvjeren sam da će ovi mobilni digitalni aparati umnogome olakšati rad i doprinijeti kvaliteti zdravstvenih usluga koje ove ustanove pružaju pacijentima – rekao je Rimac.

Zvaničnoj primopredaji aparata prisustvovala je i zamjenica šefa misije Deborah Mennuti, koja je istaknula da joj je zadovoljstvo što na ovaj način mogu pomoći zdravstvenom sistemu u Federaciji BiH.

Primopredaji su prisustvovali i major Drew Shepler, šef Ureda za suradnju u oblasti odbrane, kao i njegov zamjenik, kapetan Aaron Thomas.

Vrijednost doniranih aparata je 615.000 dolara, bez PDV-a, saopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.