Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američki doktori u Zimbabweu vrše pokolj nad životinjama

jan_seski_ashby_hippo

Zimbabwe je optužio doktora Jan Casimir Seskia za ilegalno ubistvo lava u aprilu ove godine dok traje proces ekstradicije zubara Valtera Palmera koji je ubio poznatog lava Cecila prošlog mjeseca u zemlji.

Seski je naime, usmrtio lava stijelom iz luka u blizini Nacionalnog parka Hwange što je nezakonito, saopćeno je iz Nacionalnog parka Zimbabwea.

Seski, ginekološki onkolog koji upravlja Centrom za medicinu i hirurgiju u Pittsburghu, ranije se bavio lovom čemu svjedoče njegove fotografije na kojima pozira pored tijela ubijenih slonova, nilskih konja, noja i antilopa. On još uvijek nije uhapšen a potraga za njim je u toku.

U Zimbabweu je zabranjen lov na lavove, leoparde i slonove osim ako to nije dozvolila vlada. Zemlju je potresao najnoviji slučaj ubistva lava Cecila, turističke atrakcije koja se smatrala naučnim fenomenom.

Cecila, 13-godišnjeg lava prepoznatljive crne grive ubio je američki stomatolog i lovac iz hobija Walter Palmer. Ovaj incident privukao je veliku pažnju svjetske javnosti budući da je riječ o lavu koji je bio predmet proučavanja. Policija još uvijek traga za Palmerom.