Američki istraživači zabilježili najnižu temperaturu na Zemlji

61314064-piramide-antarktika

Naučnici su u utorak objavili da su zabilježili najnižu temperaturu na Zemlji ikada, javlja Anadolu Agency (AA).

Koristeći satelitske podatke, istraživači su otkrili da je u nizu dolina u ledenom pojasu na istočnoj Antarktici dostignuta temperatura od minus 98 stepeni celzijusa (minus 144,4 stepeni fahrenheita).

Naučnici, koji su objavili svoja saznanja u časopisu “Geophysical Research Letters”, kažu da je ova temperatura vjerovatno najniža moguća na Zemlji.

“U ovoj oblasti vidimo periode nevjerovatno suhog zraka, što omogućava toploti iz snijega da lakše zrači u svemir”, rekao je vodeći istraživač Ted Scambos iz Nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu sa Univerziteta Colorado-Boulder.

Pošto je nemoguće instalirati meteorološku stanicu na tom području, Scambos i njegov tim su pogledali satelitske podatke od 2003. do 2016. godine kako bi vidjeli koliko je hladno u tom području.

Iako je Antarktika jedan od najhladnijih lokaliteta na planeti, čini se da se neki dijelovi Antarktike zagrijavaju. Druga grupa naučnika objavila je da su otkrili aktivni vulkan ispod ledenjaka na Antarktiku.

Vulkan nije vidljiv, a naučnici su shvatili da postoji, jer su izmjerili visok nivo vulkanskih gasova u obližnjoj morskoj vodi.

Međunarodni tim istraživača izjavio je da vulkan pomaže u topljenju Pine Islanda, glečera na zapadnom djelu antarktičkog kontinenta. Naučnici su također naveli rekli da je globalno zagrijavanje glavni faktor, ali da vulkan dovodi do još nestabilnije situacije.

“Klimatske promjene izazivaju najveći dio topljenja glečera koje posmatramo, a ovaj novootkriveni izvor toplote ima još uvijek neutvrđeni efekt, jer ne znamo kako se ova toplota distribuira ispod ledenog pojasa”, rekao je vodeći istraživač Brice Loose s Univerziteta Rhode Island.