Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Život i zdravlje

Američki naučnici: Post kao dijeta doprinosi dužem i zdravijem životu

19/06/2015

Istraživanje američkih naučnika je pokazalo da osobe koje pet dana mjesečno “poste” žive duže, prenosi Anadolu Agency (AA).

Rezultati najnovije naučne studije pokazali su da post kao dijeta u značajnoj mjeri produžuje život.

U studiji se navodi da post kao dijeta pomaže ne samo u smanjenju tjelesne težine nego produžuje i životni vijek.

Osobe nad kojima je provedeno tromjesečno istraživanje postile su pet dana u mjesecu.

Navodi se da je istraživanje pokazalo da osobe koje najmanje jednom u sedmici smanje unos kalorija imaju manje znakove starenja, niži rizik od dijabetesa, srčanih bolesti i raka, u poređenju sa grupom koja nije gladovala, odnosno smanjivala unos kalorija.

Tim istraživača koje je predvodio Valter Longo sa Univerziteta u Južnoj Kaliforniji, otkrili su da je maksimalan broj kalorija koji može da se unosi u danima “posta”, 1.090, odnosno 725 kako bi se postigli dobri rezultati.

Istakao je da je post kao dijeta “kompleksan i zasnovan na sposobnosti da osigura kalorije bez pokretanja procesa bržeg starenja”.

Ovaj istraživač je izjavio da se preporučuje u danima posta ishrana koja se sastoji od supa od povrća, energetskih pločica, čaja od kamilice i suplemenata.

Istraživanje je obuhvatilo 34 osoba dok je isto ispitivanje sprovedeno i nad miševima.

Kako je pokazalo istraživanje, glodari su bili na strogoj dijeti tokom četiri dana u mjesecu što je doprinijelo regeneraciju njihovih mišića, kosti, jetre, mozga i imunih ćelija.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.