Američki naučnici uspjeli isprintati živo ljudsko tkivo koje raste

160215-bioprinting-finished-product-yh-0938a_4e487797c18087a26cfbfa29f090b156.nbcnews-fp-1200-800

Skupina američkih naučnika s Instituta za regenerativnu medicinu Wake Forest u Sjevernoj Karolini objavila je da su uspjeli isprintati živo mišićno, koštano tkivo (dio čeljusne kosti), hrskavicu i pravo pravcato ljudsko uho, sve namijenjeno liječenju čovjeka ranjenog u ratnoj zoni.

Studiju je financirao američki Vojni institut za regenerativnu medicinu.

U izvještaju objavljenom u časopisu Nature Biotechnology, stručnjaci iz Winston-Salema tvrde da su to napravili na posebno prilagođenom sofisticiranom bioprinteru koji bi nakon 20 godina eksperimentisanja zaista mogao napraviti pomak u transplantacijskoj hirurgiji.

Printanje tkiva i dijelova tijela dosad je testirano samo na laboratorijskim životinjama.

Ovo je prvi put da je netko isprintao tkivo u dimenzijama ljudske anatomije i za transplantaciju na ljude. Poduhvat je izuzetan jer je printano tkivo živo. Mogu ga kolonozirati krvne žile, raste i obnavlja se normalno.

Institut je objavio i video u kojemu se vidi kako printer proizvodi koštano tkivo za ugrađivanje u čeljust, stvarajući mikro-kanaliće kroz koje će kisik i hranjive tvari prolaziti u njega nakon što ga ugrade u tijelo pacijenta.

Tim s Wake Foresta svoj je bioprinter razvijao deset godina. Za oblikovanje tkiva koriste biorazgradive kalupe i gelove na bazi vode u kojima su žive stanice. Idući izazov je isprintati tkivo koje dovoljno dugo može preživjeti u ulovima operacijskih sala, kako bi ga se moglo koristiti za transplantacije.

https://youtu.be/TAYHs-iZHWU

Naučnici su dosad dogurali do dječjeg uha koje je u dva mjeseca nakon presađivanja ispod kože laboratorijskog miša pokazalo znakove rasta krvnih žila i hrskavice.

Isprintali su mišićno tkivo, usadili ga u štakora i pratili kako se u dvije sedmice u njemu formiraju živci, a fragmenti lubanje ugrađeni štakoru u drugoj studiji u pet su mjeseci stvorili novo koštano tkivo s vlastitom opskrbom krvlju.