Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

problemi s koncentracijom

Aminokiseline za fizičko i mentalno zdravlje

aminosav_gamer2 (1) (1)

Unos iz vanjskih izvora posebno je važan za aktivne sportiste, ali njihov dodatak preporučuje se i u slučaju aktivnosti, bilo da je to posao ili hobi koji uključuju dugotrajni i relativno nizak intenzitet fizičke aktivnosti, ali zahtijevaju stalnu, jaku koncentraciju, a tu spada recimo uredski posao ili računarske igre

Stres i povećani mentalni i fizički napori utiču na cijelo naše tijelo, pa stoga brzo postajemo napeti i nervozni ili možemo imati problema s koncentracijom, a dugoročno to može uticati da nam se zalihe energije i minerala istroše prije. Međutim, uravnoteženom prehranom i uz unos aminokiselina potrebnih za izgradnju proteina i uz pravu količinu odmora, možemo brzo napuniti zalihe.

Kada govorimo o fizičkom i mentalnom zdravlju, aminokiseline se rijetko spominju, iako su ta organska jedinjenja gradivni elementi našeg tijela. Aminokiseline koje čine proteine ​​najobilnije su komponente ljudskih mišića i drugih tkiva, nakon vode. Postoje aminokiseline koje naše tijelo može stvoriti samo pod određenim uslovima.

Jedna od takvih aminokiselina je L-arginin, čija je glavna funkcija povećati proizvodnju dušikovog oksida. Kako dušikov oksid ima vazodilatacijsko djelovanje, između ostalog, L-arginin poboljšava cirkulaciju krvi, kao i opskrbu ćelija kisikom, hranjivim sastojcima, tečnošću i hormonima, pored toga i ubrzava zarastanje rana u slučaju ozljeda.

Još jedan takav hranjivi sastojak je acetil L-karnitin, derivat aminokiseline koji pomaže ćelijama da se metaboliziraju. Pozitivno djeluje na rad mozga, stimulira pamćenje, pomaže aktivnom razmišljanju, smanjuje osjećaj umora. Zbog svoje uloge u procesu razgradnje masti, pripisuje mu se i učinak sagorijevanja masti, a dostupan je i kao dodatak prehrani.
Iako L-arginin i acetil L-karnitin proizvodi naša “unutrašnja kuhinja”, odnosno naše tijelo, moramo biti svjesni da fizički ili mentalni stres i intenzivan trening mogu smanjiti njihovu proizvodnju, a time čak dovesti do nedostatka. U tom slučaju mora se osigurati dodatni unos. Acetil L-karnitin nalazi se uglavnom u crvenom mesu, dok su prirodni izvor L-arginina orasi, suncokret, smeđa riža i zob, ali obje aminokiseline se nalaze npr. u nekim kvalitetnim energetskim pićima. Unos iz vanjskih izvora posebno je važan za aktivne sportiste, ali njihov dodatak preporučuje se i u slučaju aktivnosti, bilo da je to posao ili hobi koji uključuju dugotrajni i relativno nizak intenzitet fizičke aktivnosti, ali zahtijevaju stalnu, jaku koncentraciju, a tu spada recimo uredski posao ili računarske igre.