Život i zdravlje

Arheolozi otkrili kostur “dječaka vanzemaljca”

28/07/2017

Na istoku Krima arheolozi su pronašli grob dvogodišnjeg djeteta iz drugog vijeka nove ere, koji su neki istraživači nazvali prebivalištem “vanzemaljca”.

Grob je pronađen na antičkom groblju Kiz-Aul. Kako ističu arheolozi, neobičnost je u tome što je “kod pokopanog djeteta oblik lobanje značajno deformisan”.

Prema mišljenju antropologa, bio je to dječak koji je trenutku smrti imao najviše godinu i po. Stručnjaci tvrde da je njegova glava podvrgnuta deformaciji praktično odmah nakon rođenja. Riječ je o procesu izduživanja lobanje posebnim vezivanjem, u skladu sa varvarskom tradicijom.

Arheolozi dodaju da se deformacija lobanje najčešće sreće kod Sarmata i da predstavlja jedan od znakova njihove identifikacije. U grobu su pronađeni i glinena posuda pored glave dječaka, male perle, bronzana narukvica na njegovoj desnoj ruci. Dijete je ležalo sa glavom prema istoku.

U grobu su pronađeni i glinena posuda pored glave dječaka, male perle, bronzana narukvica na njegovoj desnoj ruci

Vještački deformisane lobanje prvi put su pronađene 1826. godine u nekropolama Bospora Kimerijskog, u rejonu grada Kerch. Pretpostavlja se da je deformacija imala veze sa označavanjem pripadnosti grupi ili sa socijalnim statusom.

– Naravno, za one koji vjeruju u drevni kontakt sa vanzemaljskom civilizacijom ovakve stvari su dokaz za “posjetu iz svemira”, navode naučnici, a prenosi “Ruski vijesnik”.

Istraživači smatraju da je deformacija lobanje često mogla da dovede do promjene karaktera čoveka, uključujući povećanje agresivnost. Sarmati, u koje arheolozi ubrajaju i pronađenog dječaka, bili su veoma ratoboran narod.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.