Zaštita endemske vrste

Australija osnovala fond od 18 miliona dolara za zaštitu koala

koale (1)

Ona je kazala da je posve jasno da su koale jedna od najugroženijih vrsta, ali da naučnici upozoravaju na nedostatak informacija o stanju te vrste

Vlada Australije danas je saopćila da je osnovala fond od 18 miliona američkih dolara za zaštitu koala u toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministrica okoliša Sussan Ley saopćila je da je fond osnovan s ciljem revizije stanja i pomoći u očuvanju endemske vrste torbara koji su pogođeni nedavni razornim požarima u Australiji.

“Fondom će se finansirati naučna istraživanja, veterinarska pomoć i obnova ključnih staništa za koale te provedba programa zaštite od požara“, kazala je Ley.

Ona je kazala da je posve jasno da su koale jedna od najugroženijih vrsta, ali da naučnici upozoravaju na nedostatak informacija o stanju te vrste.

Iz fonda će biti finansirana i borba protiv bolesti klamidije koja je jedna od najčešćih uzročnika umiranja koala. Više koala godišnje strada samo od udara automobila na cestama, a fondom će biti finansirana i preventivna kampanja jačanja svijesti vozača.