Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zaštita životinja

Australija stavila koale na listu ugroženih životinja

koala-koale

Razorni požari pogoršali su ionako sumornu situaciju, a broj životinja već opada zbog gubitka staništa zbog deforestacije, krčenja zemljišta, kao i suše i bolesti

Australska vlada uvrstila je koalu na popis ugroženih životinja u ogromnim dijelovima zemlje, čime je njen status podignut sa ranjivog.

Australska ministrica okoliša Sue Ley u petak je objavila da se status očuvanosti koala podiže na ugrožen u velikom dijelu teritorije na istoku zemlje.

Razorni požari pogoršali su ionako sumornu situaciju, a broj životinja već opada zbog gubitka staništa zbog deforestacije, krčenja zemljišta, kao i suše i bolesti.

Ley je navela da će ova odluka povećati zaštitu torbara prema Zakonu o zaštiti okoliša i očuvanju biodiverziteta.

– Novi popis naglašava izazove s kojima se vrsta suočava i osigurava da će se sve procjene prema zakonu uzeti u obzir ne samo u smislu lokalnog uticaja već i u pogledu šire populacije koala – rekla je ona.

Novi status očuvanosti naglašava nagli pad broja koala u staništima. U 2012. godini, ova životinja, globalno priznata kao simbol Australije i jedinstvena divlja životinja, označena je kao ranjiva.

Procjene nezavisnog vladinog savjetodavnog tijela, Naučnog odbora za ugrožene vrste, pokazuju da je broj koala opao sa 185.000 u 2001. godini na 92.000 u 2021. godini.