psihologinja

Bajraktarević: Pripremimo se za nešto što će trajati

Jasna Bajraktarević

Od danas se građanima pružaju besplatne psihološke usluge konsultativnog tipa radi prevazilaženja akutnih problema koji mogu da se jave usljed novonastale situacije uzrokovane korona virusom

Bosanskohercegovačkim građanima u zemlji i inostranstvu koji su u izolaciji ili osjećaju da im je potrebna pomoć, od danas se pružaju besplatne psihološke usluge konsultativnog tipa radi prevazilaženja akutnih problema koji mogu da se jave usljed novonastale situacije uzrokovane korona virusom.

Cilj je da na psihološki struktuiran i socijalno dostupan način pomognu svima koji se u određenom momentu osjećaju disfunkcionalno, javlja Anadolu Agency (AA).

“Mi već imamo pozive. Već smo razgovarali s ljudima koji su zvali. Pravi problem još uvijek nije počeo. Moramo da se pripremimo za nešto što će trajati, to je prva psihička stvar. Ovo neće trajati sedam ili deset dana, trajat će mnogo duže ali je jako bitno da to prihvatimo kao jedan period života koji će biti drugačiji nego što smo navikli”, izjavila je psihologinja Jasna Bajraktarević.

Navela je nekoliko stvari koje građani mogu uraditi u tom periodu.

“Ima puno toga što će nam olakšati život i ako prihvatite da će naredna dva do tri mjeseca biti drugačiji ali da ih možemo produktivno iskoristiti, bit će nam lakše”, pojasnila je Bajraktarević za AA.

Smatra da je prva stvar koju moramo da objasnimo sebi jeste da ovo u čemu se mi nalazimo, nalazi se skoro svaki čovjek na ovoj planeti.

“Trenutno smo svi u jednom zajedničkom kolektivnom strahu i zajednički se borimo protiv neprijatelja koji je puno jači od svih malicioznih problema, i od politike i od ekonomije i svega što smo dosad mislili da su problemi. S jedne strane je to dobro jer će nas prvenstveno psihološki ujediniti. Korona jeste ujedinila i ta solidarnost i humanost koju mi osjećamo dok gledamo Italiju, koja je zatvorena, je nešto što osjećaju i drugi ljudi, ako kod nas dođe do takvog stanja”, istakla je Bajraktarević.

Mi se, kako je kazala, pripremamo i u prednosti smo jer imamo vremena za to.

“Ono što je jako bitno da znamo jeste da su se u ovom momentu država i zemlje na Balkanu, pripremile puno bolje nego neke druge ekonomski stabilnije države. To daje izvjestan stepen sigurnosti. Sigurno, ukoliko virus ostane u racionalnim okvirima, da će države moći da odgovore na ono što se dešava. Ako izađe van okvira racionalnih medicinskih granica probat ćemo na najbolji način da to riješimo. Ovaj osjećaj smirenja je nešto što svaki čovjek mora sebi racionalno da objasni”, naglasila je Bajraktarević.

Prema njenim riječima, u ovom momentu ništa više što je moguće, nije moglo da se uradi.

“S druge strane, pripremimo se na to što će se desiti. Naredna dva mjeseca provest će se u jednoj totalno drugačijoj situaciji koja produktivno može da se iskoristi. Možemo da bude više sa porodicom, da uvedemo osjećaj produktivnosti tako što ćemo napraviti dnevni plan rad, dakle, šta ćemo raditi, u kojem momentu. I kada ispunimo taj dan osjećati se kao da smo bili na poslu”, poručila je Bajraktarević.

Smatra da se puno toga može uraditi i kod kuće i od kuće.

“I to je novina s kojom ljudi moraju da pristupe ovom novom problemu. Dakle, da rade vježbe, naprave plan gledanja serija, ubace neki edukativni sadržaj u svoj život, da li je to učenje jezika, gledanje historijskih ili dokumentarnih programa, da li je to igranje nekih intelektualnih igrica, kojih ima jako puno… U svakom slučaju postoji mnogo stvari kojim možemo da obogatimo dnevni život”, mišljenja je Bajraktarević.

Naglasila je da je bolje da se pripremimo na dva do tri mjeseca izolacije pa da se sve završi za dvije nedjelje nego da iz dana u dan očekujemo da se završi, a problem traje.

“U ovom momentu najbolja stvar je da se posvetimo ishrani i poboljšanju kvaliteta i kuhanja. Još jedna stvar, korona virus će promijeniti odnos prema životu čitavog svijeta. Donijet će i neke dobre stvari. Online platforme, nov način funkcionisanja i rada”, dodala je Bajraktarević.

Usluge pružaju telefonskim putem na broj +33 860 185. Za pozive iz inostranstva koristite viber na broj +38761 480 569.

Konsultacije traju najviše do 20 minuta u vremenskom periodu od 11 do 13 sati.