Život i zdravlje

dan republike

Bajraktari iz Arezza oduševili građane Sarajeva

22/05/2022

Zahvaljujući svojoj eleganciji, stilu i poštovanju tradicije cijenjeni su i poznati u cijelom svijetu i njihov nastup obuhvata atletsku, koreografsku, ritmičku i muzičku komponentu

Organizacija “Bajraktari iz Arezza” nastupila je danas u Sarajevu povodom skorog obilježavanja italijanskog praznika Dana republike.

Ambasador Italije u BiH Marco Di Ruzza izjavio je da im je bila namjera da na originalan i lijep način ojačaju tradicionalne veze dviju zemalja nastupom “Bajraktara iz Arezza”.

– Otkrivanje ovih srednjovijekovnih tradicija smatramo jako bitnim da bi se podsjetili na tradiciju tzv. “evropske kuće” kojoj pripadaju i Italija i Bosna i Hercegovina – naveo je Di Ruzza.

Dogradonačelnica Grada Arezzo Lucia Tanti istakla je da su sretni što se njihov grad može predstaviti u Sarajevu i Bosni i Hercegovini sa svojim bajraktarima i zahvalila Gradu Sarajevu i Ambasadi Italije na pomoći u organizaciji.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić rekla je da joj je zadovoljstvo ugostiti umjetnike iz Arezza i izrazila nadu da će njihov nastup dodatno učvrstiti prijateljske veze Italije i BiH.

Čestitala je predstojeći Dan republike članovima italijanske manjine u BiH uz nadu da ćemo u događajima poput današnjeg uživati i u budućnosti.

“Bajraktari iz Arezza” su organizacija s korijenima u srednjovekovnoj historiji tog toskanskog grada, koja je postala nezavisno udruženje 1960.

Zahvaljujući svojoj eleganciji, stilu i poštovanju tradicije cijenjeni su i poznati u cijelom svijetu i njihov nastup obuhvata atletsku, koreografsku, ritmičku i muzičku komponentu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.