Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jedini baklava shop u gradu na Vrbasu

Banjalučani oduševljeni baklavama s bademima i pistacijama

baklava (2)

Osim Banjalučana, redovni posjetioci “Baklava shopa” su i Slovenci koji su najčešći turisti u Banjaluci

Posjetioci prvog i jedinog “Baklava shopa” u Banjaluci prilikom prvih posjeta ovoj slastičarni uglavnom uzimaju od svake vrste u ponudi po jednu ili dvije, a poslije se najčešče odlučuju za baklave s bademom, pistacijama i nutelom – vrste neobične za ovo područje.

Jasmin Poturović, vlasnik “Baklava shop” ispričao je da mu se ideja za ovakav posao jevila prije nekoliko godina, ali nije stizao da je realizuje zbog poslovnih i porodičnih obaveza.

“Kada želite nešto probati u životu i ako to ne pokušate, uvijek ćete se kajati što niste probali. Uvijek je bitno probati pa ako uspije – uspije, ali nadamo se da hoće pošto smo jedini i prvi u Banjaluci s takvim izborom, ponudom, asortimanom baklava”, ispričao je Poturović ekipi Anadolu Agency (AA).

Ovaj Banjalučanin prisjetio se da je u gradu na Vrbasu i za vrijeme njegovog djetinjstva u poslastičarnicama bilo baklava, ali samo klasičnih, s orasima, kao i sada.

“Mi imamo više od 15 vrsta baklava, badem, lješnjaci, pistacija, orah nutela – čudnije, neobičnije vrste za ovo naše podneblje, za grad Banjaluku.”

“Baklava shop” otvoren je prije šest mjeseci, a većina posjetilaca još uvijek dolazi da proba baklave u njihovoj ponudi.

“Mnogi još uvijek u gradu ne znaju da postojimo, malo nam je slaba reklama, ali to ćemo na proljeće uraditi. Imamo i stalnih mušterija, ali većinom su to neki novi ljudi koji dolaze prvi put jer su vidjeli na društvenim mrežama da postojimo u Banjaluci i da radimo”, kazao je Poturović.

Pošto su radnju otvorili krajem turističke sezone nadaju se da će s proljećem biti i više turista koji će probati njihove delicije, obzirom da se nalaze u blizini najvećih banjalučkih turističkih znamentosti Kasela, Safikadinog groba i Ferhat-pašine džamije. Kada su u pitanju turisti, najčešće ih posjećuju Slovenci koji su, prema riječima Poturovića, česti gosti u Banjaluci u svim mjesecima tokom godine.

Za vrijeme posjete “Baklava shopu” ekipe AA, ovu radnju posjetio je Mirko Kukić koji je rekao da nije ni znao da postoji u Banjaluci.

“Izgleda fenomenalno, program je fantastičan, nisam ni znao da postoji ovoliko vrsta baklava, a inače sam veliki ljubitelj baklava i svih kolača koji su ovako sočni i sa šerbetom”, kazao je Kukić.

Naglasio je da mu je jako teško odabrati šta probati prilikom prve posjete i da bi najradije probao sve, ali je za sebe i porodicu izbrao par različitih baklava, najavljujući novu posjetu.

“U Banjaluci ima svega, može svašta da se nađe, po restoranima ima dobrih baklava, međutim ovakvog shopa nije bilo dosad i nisam nigdje vidio ovoliki izbor različitih vrsta baklava”, kazao je Kukić.

Jasmin Poturović je objasnio i da se ove baklave veoma razlikuju od industrijskih.

“Naše baklave se proizvode ručno od samog starta, od pravljenja jufke, pa do same završnice – sve se radi ručno bez ikakvih mašina. Naše baklave su stopostotne ako je pistacija onda je samo pistacija odnosno ne mješaju se neki drugi sastojci, ne miješaju se nikakvi dodaci”, kazao je on.

Mirko Kukić

Ispričao je i kako su posjetioci na početku bili skeptični pa su ispitivali da li u baklavi od pistacija ima oraha, naročito zbog čestih alergija na orahe.

“Oduševljeni su. Naravno, imamo i nekih koji nisu baš zadovoljni, većinom je to zbog cijena pošto i sami znamo socijalne mogućnosti naših građana. Cijene nekih vrsta jesu malo skuplje, ali imamo i pristupačnije cijene baklava, jer se kreću od 20 do 70 KM po kilogramu ili na komad od marku pa nadalje”, kazao je on.

Jasmin Poturović, vlasnik “Baklava shopa” u Banjaluci

Gosti “Baklava shopa” najčešće uz kafu pojedu dvije do tri baklave, što se, prema riječima Poturovića, moće smatrati i mjerom za prosječne ljubitelje ove slastice. Ipak, neki mogu pojesti mnogo više ovih kaloričnih kolača.

“Imamo ljudi, stalne goste koji uzmu 14, 15 komada odjednom, sve različito, i sami to pojedu i to uvijek s dvije čaše vode”, dodao je Poturović.