Život i zdravlje

OPTIMISTIČNE NAJAVE

“BAT” započeo razvoj cjepiva za korona virus: Tvrde da neće zarađivati na njemu

03/04/2020

Riječ je o puno bržem razvoju jer se sastavnice cjepiva u sadnicama duhana akumuliraju znatno brže

British American Tobacco (BAT) putem svoje američke biotehnološke podružnice Kentucky BioProcessing (KPB) započeo je s razvojem cjepiva protiv COVIDA-19.

Njihova proizvodnja trenutno se nalazi u pretkliničkom istraživanju, a iz kompanije poručuju kako nemaju namjere od razvoja cjepiva stvarati profit.

Duhanski div potencijalno cjepivo razvija uz pomoć nove tehnologije “ubrzanog rasta duhana” koja je pokazala potencijal za brži i sigurniji razvoj cjepiva od klasičnih metoda koje koriste ostale svjetske organizacije.

Kako iz kompanije objašnjavaju za Financial Times, ova nova metoda upotrebe duhana, sigurnija je prije svega zbog činjenice da sadnice duhana koje se koriste u proizvodnji ne nose patogene koji mogu razviti oboljenja. Uz to, riječ je o puno bržem razvoju jer se sastavnice cjepiva u sadnicama duhana akumuliraju znatno brže.

Tačnije, u novom procesu razvoja sastavnici cjepiva potrebno je oko šest sedmica akumulacije, dok u klasičnoj metodi taj proces može trajati i do nekoliko mjeseci. Osim toga, za razliku od tradicionalnih cjepiva koja često zahtijevaju hlađenje, formula koju KBP razvija ostaje stabilna na sobnoj temperaturi. U konačnici napominju i kako postoji potencijal postizanja efikasnog imunološkog odgovora kroz samo jednu dozu cjepiva.

– Razvoj cjepiva je izazovan i kompleksan proces, no vjerujemo da smo napravili značajan proboj koristeći tehnologiju ubrzanog rasta duhana. Spremni smo na saradnju s vladama i ostalima koji mogu pomoći u borbi protiv COVID-19. Potpuno podržavamo apel Ujedinjenih naroda, koji traže sveobuhvatni pristup svih dionika u društvu u borbi protiv globalnih problema. KBP već neko vrijeme razvija mogućnosti alternativne upotrebe duhana, a jedna je od tih mogućnosti razvoj cjepiva. Posvećeni smo podržavanju globalnih napora u zaustavljanju širenja COVID-19 korištenjem dostupnih tehnologija – izjavio je doktor David O’Reilly, direktor naučnih istraživanja BAT-a za Yahoo Finance.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), biljna porijekla mogu se proizvesti jeftino u vrlo velikim količinama i manje je vjerovatno da će cjepiva sadržavati štetne sastojke od tradicionalno razvijenih cjepiva.

“Nadam se da se politika duhana ovdje neće miješati i da će ljudi objektivno odrediti može li naša tehnologija biti korisna ili ne”, rekao je O'Reilly za CNN Business.

Iako je cijeli proces još uvijek u fazi pretkliničkog ispitivanja u BAT-u vjeruju kako bi već od juna mogli početi proizvoditi i do 3 miliona doza cjepiva sedmično.

Inače, KBP je 2014. godine bila jedna od rijetkih kompanija koja razvila efikasan tretman protiv ebole, plasirajući ZMapp zajedno sa američkom kompanijom Mapp BioPharmaceuticals u saradnji s američkim regulatorom za napredna biomedicinska istraživanja i razvoj.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.