Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kavasaki sindrom

Beba preminula od rijetke bolesti: “Duže sam ga nosila nego što je bio živ” (FOTO)

0_Alexander-Parsons (1)

Dijagnostikovan mu je Kavasaki sindrom, koji izaziva nabreknuće krvnih sudova, zbog čega se razvijaju osip, groznica i natečeni limfni čvorovi

Osmomjesečna beba preminula je od posljedica Kavasaki sindroma koji se povezuje sa infekcijom korona virusa SARS-CoV-2 kod djece, tako postavši najmlađa žrtva ovog rijetkog sindroma.

Osmomjesečni Alexander Parsons, koji je bio zdrava beba preminuo je nakon što je 6. aprila primljen u bolnicu u Derrifordu u Britaniji sa aneurizmom. Dijagnostikovan mu je Kavasaki sindrom, koji izaziva nabreknuće krvnih sudova, zbog čega se razvijaju osip, groznica i natečeni limfni čvorovi.

– Ne mogu da vjerujem da sam ga nosila duže nego što je bio živ. Više nikada neću biti ista. Aleksander je bio moje najveće dostignuće. Mogao je da bude šta god poželi – rekla je njegova 29-godišnja majka Kathryn Rowlands. Ona je istakla da je zdravstveno osoblje dalo sve od sebe da spase Alexa.

– Ljekari i sestre su se jako borili da ga spasu, ali da su znali više o vezi Covid-19 i Kavasakija, vjerovatno su mogli da urade više – istakla je.

Ipak, ostaje nejasno da li je beba imala asimptomatsku infekciju Covid-19.