Bebama ne treba davati vodu

beba – flasica

Naravno da su bebe i žedne i gladne i pospane i kenjkave kao i mi odrasli – no za razliku od nas ostalih koji smijemo sve, bebe ne smiju sve, a pod time “sve” mislimo čak i na vodu.

Ako mislite da su sve više temperature dodatan razlog da vašoj bebici mlađoj od 6 mjeseci trebate, uz mlijeko, već dobrano davati i vodu, stručnjaci Johns Hopkins Children's Center iz Baltimorea upozoravaju – ne činite to, čak ni ako vas stariji ljudi (koji nisu znali ono što mi znamo sada) budu uvjeravali suprotno – da bebe trebaju piti vodu čak i ako su mlađe od 6 mjeseci.

“Dajte im malo na kašiku, bebe su žedne kao i vi, vidi kako lijepo pije…”, te savjete i takva nagovaranja – ignorirajte. Jer vi imate priliku čuti neke novije, provjerene činjenice. A one kažu baš to – do 6 mjeseci starosti bebe bi još uvijek trebale biti isključivo na mlijeku (dojenom ili formuli), a što se također veže uz novija istraživanje, dotad se može slobodno čekati i s dohranom, čak i ako su bebe na adaptiranom mlijeku.

Dakle, do 6. mjeseca – samo mlijeko, a za žeđ – također mlijeko, i to zato što mlijeko ima apsolutno sve što bebama treba (čak i ako ćete sada reći – pa adaptirano i dajem pomiješano s vodom?!)

Da – ali poenta je u tome da s previše vode svoju bebicu možete dovesti do trovanja vodom!

Sve su to lijepo pojasnili stručnjaci spomenutog centra, a prenio je i Reuters.

“Ako zaista mislite da su vaše bebe žedne, prava tekućina za žeđ je mlijeko. Budući da bubrezi u tako malih beba još uvijek nisu do kraja razvijeni pa ako im ponudite vodu, čak i količinu mjerenu u mililitrima, moguće je da će njihovi nerazvijeni bubrezi osloboditi višak vode, a samim time i veću količinu natriju, a to bi moglo uzrokovati velike probleme s njihovom moždanom aktivnosti. To se inače zove toksikacija vodom, sa simptomima koji su jako često nerazumljivi – uzrokuje pospanost, razdražljivost i slične mentalne promjene, a ostali simptomi uključuju i nešto nižu tjelesnu temperaturu, otečenost, čak i napadaje.

Dakle, nije se zezati – posebno zato što su svi ti simptomi relativno “blagi”, mogu se skroz krivo protumačiti pa roditelji koju su uspjeli ovako, običnom vodom, zeznuti svoje bebe, najčešće su tek nakon napadaja shvatili da se s njihovom bebicom nešto događa.

Dobra je vijest da je trovanje vodom akutno i da neće prerasti u kronične napadaje, ali realno – ako vas neko sistemski upozorava da svojoj bebicu NE DAJETE vodu, nadamo se da ćete taj savjet sada, uz ove činjenice, konačno i uvažiti.