Beč najugledniji evropski grad

bec

Beč nije samo najbolji grad u svijetu po kvalitetu života, već i najugledniji u Evropi. Anketa koja je nedavno sprovedena na “Reputation Insititute” u Bostonu je pokazala da je Beč među 55 svjetskih metropola, kada je u pitanju internacionalni ugled, veoma visoko rangiran.

Ovaj institut osnovan je 1997. godine i vodeća je istraživačka i savjetodavna firma za reputacija u svijetu. Za svoj studij su ispitali oko 22.000 ljudi iz industrijski najrazvijenijih i gospodarski najmoćnijih zemalja svijeta: SAD-a, Velike Britanije, Kanade, Japana, Francuske, Njemačke, Italije i Rusije.

Reputacija metropola je ocjenjivana na osnovu različitih faktora kao što su ekonomija, uprava i gradske strukture, ali i karakteristike poput ljepote, sigurnosti i kvaliteta života.

Na prvom mjestu je Sidnej koji je zbog položaja, svojih plaža i klime također mnogo puta biran kao najbolje odredište za život i odmor. Na drugom mjestu ove ljestvice je Beč.

Grad Beč je zbog umjerenih cijena stanovanja, uređenog gradskog prijevoza i jake kulturne scene po mnogim studijama godinama najbolji grad za život, a sada potvrđeno i najugledniji u Evropi. Na trećem mjestu je Cirih, a slijede ga Toronto i Štokholm, saopćeno je iz EUROCOMM-a.

U nastavku slijedi top 10 gradova sa najboljim ugledom:

1. Sidnej

2. Beč

3. Cirih

4. Toronto

5. Štokholm

6. Edinburg

7. Montreal

8. Rim

9. Vankuver

10. Kopenhagen