Klimatske promjene

Beč predstavio plan za zaštitu od ekstremnih vrućina

theodor_koerner_park_7-c-ma-42_chritain houdek-jpg (1) (1)

U austrijskoj prijestolnici klimatska politika i socijalna pravednost idu ruku pod ruku

S obzirom da se posljedice klimatskih promjena već globalno primjećuju, za urbane sredine su potrebna kratkoročna i brzo primjenjiva rješenja u slučaju opasnosti od toplinskog vala. Beč kao jedan od najboljih gradova za život predstavio je svoj akcioni plan za zaštitu od ekstremnih temperatura ove godine.

Proteklih 30 godina broj ekstremno toplih dana u godini se udvostručio, što za zdravlje stanovništva, a prije svega rizičnih grupa, može biti životno ugrožavajuće. Toplinski valovi uzrokovani klimatskim promjenama se ubrajaju u najčešće prirodne nepogode u svijetu koje pogađaju gusto naseljene gradove.

U austrijskoj prijestolnici klimatska politika i socijalna pravednost idu ruku pod ruku. Novi plan zaštite od ekstremnih vrućina posebno je usmjeren na ranjive kategorije stanovništva, starije osobe, malu djecu, hronične bolesnike, mentalno oboljele, beskućnike, trudnice i osobe koje rade na otvorenom.

“Klimatske promjene se odražavaju na sva životna područja – od zdravlja preko saobraćaja do obrazovanja. Ne može si svako priuštiti bazen na krovu stambene zgrade ili odlazak na more kako bi se rashladio. Upravo smo shodno tome i razvili novi plan mjera, zahvaljujući kojim će grad unatoč rastućim temperaturama biti mjesto ugodnog boravka”, naglašava Jürgen Czernohorszky, član bečke vlade, resor za klimu, životnu sredinu, demokratiju i osoblje.

Među mjerama koje se mogu implementirati u kratkom roku su tzv. “cooling zones” – javne zgrade koje nude spas od vrućina i na nekoliko sati. Slijedeća mjera je njega osoba u ustanovama za zbrinjavanje starih i iznemoglih lica kako bi se spriječila njihova dehidracija i opekotine od sunca. Alternativa pregrijanim kancelarijskim prostorima su parkovi kao i druga mjesta koja pružaju dovoljno hlada i pristup Wi-Fi mreži. Stanovništvu stoji na raspolaganju i besplatna zdravstvena telefonska linija.