Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Beograđaninu izmjerena nevjerovatna količina alkohola u krvi

Alkohol

Srbija ima svjetskog rekordera u pijanstvu. Prošle novogodišnje noći na kliniku u Beogradu dovežen je u komi korpulentni muškarac kojem je izmjereno 14,7 promila alkohola u krvi, otkrivaju beogradski mediji.

Riječ je o inžinjeru iz Beograda (43) koji je nekim čudom uspio preživjeti, ispričao je novinarima liječnik s VMA, dr. Dragan Joksović. Ovaj Beograđanin, apsolutno medicinski fenomen, izvukao se uz veliki trud liječnika i danas je živ i zdrav. Kada se sutradan probudio, priznao je da je popio čak četiri litre viskija i to zato što se svađao sa ženom, prenosi “Telegraf”.

Prema riječima dr. Dragana Joksovića, ovaj svjetski rekorder u pijanstvu je prava ljudina, visok je oko dva metra i težak više od 150 kilograma, pa ga je osoblje jedva uspjelo staviti na nosila.

– Bila je novogodišnja noć i nešto poslije 23 sata Hitna pomoć je dovezla čoveka koji je bio u stanju alkoholne kome. Sjećam se da je pacijent bio izuzetno korpulentan, pa smo mu, nakon što smo ga jedva smjestili na nosila, morali staviti i onaj dodatak za noge. Nakon što sam vidio da je pacijent mortus pijan i u dubokoj komi, dežurao sam pored njega cijele noći i pratio rezultate koji stižu – ispričao je dr. Joksović.

– Negdje pred jutro, kada se pacijent već probudio iz kome, kod mene su došle kolege pitati je li živ. Rekao sam im da već uveliko priča, a oni su mi šokirani dodali njegove rezultate analiza alkohola u krvi na kojima je pisalo nevjerovatnih 14,7 promila. Pitao sam ih jesu li sigurni u to, a oni su mi rekli da je test tri puta ponavljan i svaki put je pokazao isto. Bio je to medicinski fenomen koji nikada nigdje nije zabilježen u svijetu, apsolutni svjetski rekord. Većina ljudi bi bila mrtva i sa mnogo manjom koncentracijom alkohola od ove – dodao je.

Kada se potpuno razbudio, Beograđanin je otkrio što ga je natjeralo da se toliko napije.

– Kako nam je ispričao, žena ga je iznervirala dok su se dogovarali oko toga gdje će na doček Nove godine i on je počeo agresivno piti viski za viskijem ‘na eks’. Za samo nekoliko sati popio je čak četiri litre viskija. Uz to, radi se o kroničnom alkoholičaru, koji sasvim sigurno svakodnevno pije, tako da je njegov organizam naviknut na toliki alkohol – napomenuo je Joksović.

Joksović je objasnio i da su kod najtežih slučajeva pijanstava nekada potrebne sedmice kako bi organizam preradio sav alkohol.

– Za jedan sat organizam prosječnog čovjeka preradi oko 0.02 promila, što znači da je za jedan promil alkohola u krvi potrebno čak 50 sati. Zamislite onda koliko treba kod ovih ekstremnih slučajeva. Nekada su potrebne sedmice da se organizam izbori sa svim tim alkoholom – objašnjava Joksović i dodaje kako su mu rumunski liječnici rekli da je oboren njihov rekord.

– Imali su čovjeka koji je imao oko 11 promila i mislili su da je nemoguće izmjeriti više od toga. Kada sam im potvrdio da je kod nas bio čovjek sa 14,7 promila i da je preživio, bili su u čudu – navodi dr. Joksović.

Hepatologinja prof. dr. Radmila Ješić objasnila je da navedeni Beograđanin sigurno ima izuzetno visoku toleranciju na alkohol jer svakodnevno pije, ali i upozorila da mu je jetra najvjerovatnije u jako lošem stanju i da, ako nešto radikalno u životu ne promijeni, neće još dugo živjeti.