Život i zdravlje

Besplatno dijele dvorce i farme diljem zemlje, ali postoji kvaka

16/05/2017

Italija daje više od stotinu povijesnih građevina razbacanih diljem zemlje, a ponuda uključuje dvorce, farme i samostane. Međutim, postoji samo jedna mala kvaka. Dobitnici građevina obavezni su pretvoriti ih u turističke atrakcije kao što su hoteli, restorani ili dućani. Italija specifično traži poduzetnike mlađe od 40 koji će preporoditi sve te lokacije.

“Projekt ima svrhu promoviranja i podrške razvoju sporog turističkog sektora. Krajnji cilj je transformirati zapuštene privatne i javne zgrade u ustanove za hodočasnike, turiste i bicikliste”, rekao je Roberto Reggi, a prenosi Food and Wine.

Zapuštene zgrade nalaze se uz osam povijesnih hodočasničkih ruta, kao što je Via Appia koja spaja Rim s jugom Apeninskog poluotoka, ili Via Francingena koja spaja Rim sa sjeverom Italije. Na popisu 103 građevine nalaze se stare škole, krčme i palače. Jedna od najskupljih je Castello di Blera, dvorac iz 11. stoljeća u Laziu smješten na rubu jedne litice.

Potencijalno zainteresirani poduzetnici mogu razgledati Torre della Bastiglia, nedaleko od Bologne, izgrađen u 12. stoljeću kako bi čuvao obližnji dvorac. A ako neko želi nešto bliže urbanim sredinama, mogu razgledati stari poštanski ured u srednjovjekovnom selu Casertavecchia.

Zainteresirani moraju predstaviti detaljni plan za renovaciju i transformaciju zgrade. Vlasti će tada izdati koncesiju na 9 godina, uz mogućnost produženja na dodatnih 9 godina. Novi vlasnici građevina bi trebali biti spremni za posao već iduće godine. Za sve zainteresirane koji ne uspiju u ovom krugu natječaja, vlasti planiraju ponuditi dodatnih dvjestotinjak građevina tokom iduće dvije godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.