borba protiv raka dojke

Bh. gradovi su sinoć bili obojeni u pink boju (FOTO)

Vodopad Plive – Jajce (00000002)

Na ovaj način Općina Jajce daje podršku svim oboljelima, ali i upozorava na važnost preventivnog djelovanja, te ružičastom bojom vodopada podržava sve aktivnosti UG “Nada” Jajce, saopćili su iz te općine

Bosna i Hercegovina sinoć je bila u pink boji. Simboličnim osvjetljavanjem bosanskohercegovačkih gradova zvanično je počeo “Oktobar – mjesec borbe protiv karcinoma dojke”.

U glavnom bosanskohercegovačkom gradu u ružičasto smo obojili Akademiju likovnih umjetnosti i Narodno pozorište Sarajevo.

Udruženja oboljelih od karcinoma dojke okupljena u mrežu “Think Pink – Zajedno smo jedno” večeras su osvijetlila i neke od najljepših građevina i objekata u našoj zemlji: Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača u Mostaru, Banske dvore u Banja Luci, Kulu Zmaja od Bosne u Gradačcu, crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu, Hotel Tuzla i Trg Slobode u Tuzli, Mješovitu srednju školu u Bugojnu, srednju školu “Ivan Goran Kovačić” u Kiseljaku, Vodopad u Jajcu, strukovnu školu “Silvije Strahimir Kranjčević”, Gradsku arenu i mostove u Zenici, Stari Grad Ostrožac i fontanu u Cazinu, te Most spasa u Goraždu.

Oktobar je mjesec u toku kojeg se u cijelom svijetu promovira borba protiv karcinoma dojke koji se smatra vodećim uzrokom obolijevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji. Brojnim aktivnostima pokušava se skrenuti pažnja na podizanje svijesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja, te ukazati na značaj podrške osobama koje boluju od ove bolesti. Kada se rak dojke otkrije u ranoj fazi uz adekvatnu dijagnostiku i liječenje šanse za izlječenje i produžetak života su daleko veće nego u slučajevima kada se ta bolest otkrije u kasnoj fazi.