Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

merima prguda

Bh. voditeljica o majčinstvu: Ne znate koliko možete voljeti dok ne rodite dijete

merima prguda (1)

Mama sam tek mjesec i po, a za pet mjeseci ću nazad na posao. Negdje u svemu tome i mene zanima kako ću funkcionirati u novom ritmu

Krajem augusta prošle godine, poznato TV lice Merima Prguda i njen izabranik Adi uplovili su u bračne vode. Za prvu godišnjicu braka, u njihovom domu se začuo najslađi plač, Merima je na svijet donijela sina Denija. Merima ne krije koliko ju je majčinstvo promijenilo, ne samo kad je o emocijama i prioritetima riječ, nego i njihovoj svakodnevici. Užurbanija je, odgovornija, ali sigurno i ljepša.

– Nakon porođaja i muke koju prođete da to malo biće dođe na svijet zdravo i živo, nemate vremena da se „osjećate“ bilo kako osim iscrpljeno i premoreno. Kada sam ga ugledala prvi put, bio je plav i otečen, a onda sam osjetila i olakšanje, shvativši da je s njim sve uredu. Prvo sam mu prebrojala rukice i nogice da budem sigurna da je sve na svom mjestu – priča danas uz osmijeh Merima.

Od sina se ne odvaja ni na snimanju, kao da ga je prvi put uzela u naručje. Sjaj u očima jedne mame dok gleda svoje dijete, dobro bi opisali još samo pjesnici. No, koliko god njen svijet danas izgledao ružičast, Merima se ne da uplesti u vrtlog patetike tipa kako sve drugo zaboraviš dolaksom bebe na svijet.

– O ljubavi prema rođenom djetetu zaista je nemoguće sve ispričati. Definitivno ne znate koliko možete voljeti dok ne rodite dijete. Strah od porođaja nisam imala, niti sam informacije o tome tražila po forumima. Jednostavno, nisam željela da mi se glava puni tuđim iskustvima, pričama i informacijama koje nisu pouzdane. S druge strane, mene je sve vrijeme najviše zanimalo kako to izgleda, koliki je to intenzitet bola, šta se dešava i kakav je osjećaj u krajnjem ishodu. Doživljavala sam to sve, u toku psihičke pripreme, kao još jedno životno iskustvo, koje, moram priznati, nije nimalo jednostavno u svim svojim fazama. Na kraju, u cijeloj toj priči najvažnije je da sam imala sjajnog doktora i podršku. Samo sam njega slušala – govori mlada mama.

Dolaskom bebe, svaka mama nauči nešto novo o sebi. Rođenjen Denija, Merima je u sebi prepoznala osobine za koje nije ni slutila da ih posjeduje, kao što je otkrila i svoje nove granice.

– Naučila sam i da je spavanje precijenjeno. Također, konačno razumijete svoju mamu. Shvatite koliko ste u odrastanju bili sebični, nepošteni prema njoj jer tek sad znate i shvatate šta je sve prošla zbog vas. I tek ću da saznajem kolika je stvarna žrtva roditelja za djecu. Mama sam tek mjesec i po, a za pet mjeseci ću nazad na posao. Negdje u svemu tome i mene zanima kako ću funkcionirati u novom ritmu. Sve su to novi izazovi. Nova uloga me mijenja polako, ali mi je važno zadržati i sebe. Sada sam, očito je to, mnogo osjetljivija i zaštitnički nastrojena – kazala je Merima u intervjuu za magazina “Azra”.