Život i zdravlje

Kraljevske ptice

Bijeli paunovi u dvorištu porodice Hajduković

10/05/2020

Bijeli paunovi su rijetki jer ih je, pojašnjava Hajduković, vrlo teško odgojiti dok su mladi pošto se često razbole

Porodica Hajduković iz Lješeva kod Ilijaša gaji paunove već 20 godina, a trenutno ih imaju osam, četiri bijela i četiri šarena.

Paunovi se smatraju najljepšim pticama, a odlikuje ih raskošni rep koji se širi poput lepeze. Postoji nekoliko vrsta paunova, ali bijeli paun se smatra posebnim.

– S uzgojem paunova sam počeo prije 20 godina kada sam i kupio prvi par od jednog stranca koji ih je zbog odlaska iz BiH morao prodati. Tada sam i prvi put vidio bijele paunove koji su me očarali – kazao je u razgovoru za Fenu Hilmo Hajduković.

Ističe da su svi paunovi koje danas ima iz njegovog uzgoja i da su vrlo rijetki jer ih je teško odgojiti dok su mladi.

Ženka pauna snese do osam jaja najviše, a nakon 30 dana se izlegu mladi. Bijeli paunovi su rijetki jer ih je, pojašnjava Hajduković, vrlo teško odgojiti dok su mladi pošto se često razbole, a mogu biti i na meti vrana. Međutim, poslije toga vrlo ih je lako održavati jer se hrane kao i ostale ptice.

Mužjaci su ti koji imaju veliki kitnjasti rep koji može biti i veći od tri metra. Ženka odabire mužjaka na osnovi njegova izgleda, ali on joj se udvara i glasnim dozivanjem i plesom, a ne samo pokazivanjem raskošnog perja.

Paunovi, kaže Hajduković, mogu živjeti do 20 godina.

U mnogim zemljama ova vrsta ptica smatra se kraljevskom. Rodno mjesto bijelih pauna je, kako se vjeruje, drevna Indija.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.