Život i zdravlje

velika britanija

Bila je teška samo 340 grama, mislili su da neće preživjeti

25/01/2020

Djevojčica sa šakom kao u lutke odlično napreduje i danas ima nešto više od šest kilograma, što je normalna težina za taj uzrast

Fotografija ručice Isabelle Evans snimljena je ubrzo nakon njenog rođenja u junu 2019. Tada nije bila veća od novčića od pet centi.

Majku Kym Brown iz Velike Britanije, morali su da porode carskim rezom u dvadeset četvrtoj sedmici trudnoće, zato što je patila od preeklampsije, veoma opasnog rasta krvnog pritiska u trudnoći. Prijevremeno rođena djevojčica bila je teška samo 340 grama, a ljekari su šanse za njeno preživljavanje procijenili na pet odsto.

Isabella je ležala dvije sedmice u inkubatoru kad su ljekari najzad dozvolili majci i ocu Ryanu Evansu da je nježno pomiluju. Međutim, uslijedio je novi šok: utvrđeno je da ima perforaciju u gastro-intestinalnom traktu i morali su da je operišu.

– Bilo je toliko trenutaka u kojima smo mogli da je izgubimo. Pravo je čudo što je i dalje s nama – kaže Kym.

Ali operacija je dobro prošla, a uspješno je prebrodila i lasersku operaciju očiju. Isabella je polako dobijala na težini, a neposredno pred Božić, poslije šest mjeseci u bolnici, Kym i Ryan su kćerkicu najzad odveli kući.

Roditeljima je trebalo izvijesno vrijeme da se opuste. Danonoćno su bdjeli nad Isabellom, sve dok nisu stekli određenu rutinu.

Za njih je pravo čudo što je živa. Djevojčica sa šakom kao u lutke odlično napreduje i danas ima nešto više od šest kilograma, što je normalna težina za taj uzrast.

– Počela je da puže i uporno pokušava da se podigne. Svima se osmjehuje i ima odličan apetit – kaže mama Kim.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.