Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Biljka koja nikad ne vene čuva kožu od starosti

smilje hercegovina

Smilje (Helichrysum italicum) je mediteranska biljka iz porodice glavočika koja raste na sunčanim kamenjarima, a cvjeta od juna do jula.

Oni koji čuvaju buketiće smilja u ormaru, znaju da je to biljka koja nikada ne vene i koja dugo i lijepo miriše. Kozmetičari kažu da upravo ta „biljka koja nikad ne vene“ čuva našu kožu od bora, uvelosti i starosti.

Everlasting, imortelle, magriž – sinonimi su za smilje, prekrasnu biljku koja samoniklo raste gotovo iz kamena. Zanimljivo je da stranci rjeđe prepoznaju miris smilja kao ugodan od nas, domaćih. Možda zato što nam se miris smilja još u djetinjstvu urezao u pamćenje i otad nas podsjeća na ljeto, praznike na moru.

Eterično ulje smilja upotrebljava se za njegu proširenih vena, krhkih kapilara, ublažavanje modrica i protiv bora. U inhalacijama se koristi za ublažavanje stresa i uklanjanje nervoze. Zanimljivo je da je za jednu litru eteričnog ulja smilja potrebno destilirati čak jednu tonu cvijeta! Zbog toga je konačni proizvod esencija snažnog djelovanja koju je dovoljno upotrebljavati u najnižim koncentracijama.

Prirodan lijek protiv starenja

Priprema:
– 10 ml arganova ili mareličinog hladno prešanog ulja
– 1 kap esencijalnog ulja smilja

Utapkati svakodnevno na područje oko očiju i usana, na vrat i dekolte.

Macerat

Čistu staklenku za zimnicu do vrha napunite cvijetom smilja koji ste prethodno prosušili na suncu (cvijet se ne smije presušiti). Nalijte u staklenku s cvijetom hladno tiješteno maslinovo ili mareličino ulje i dobro zatvorite. Ostavite staklenku na sunčanom i toplom mjestu tri do četiri sedmice. Nakon toga procijedite ulje i upotrebljavajte ga za njegu kože. Na taj način nahranit ćete umornu i prerano ostarjelu kožu, njegovati proširene vene i krhke kapilare, ublažiti strije…