"Lightspeed"

BioNTech: Cijena vakcine za Covid-19 biće znatno niža od tržišne

Close up hand holding covid-19 vaccine
Close up of doctor hand wearing blue disposable gloves and showing vaccine phial for coronavirus covid-19. Detail of hand with protective surgical gloves in lab holding vial dose vaccine for sars-coV-2 vaccine, prevention and immunization concept.

I evropska Agencija za regulaciju farmaceutskih proizvoda EMA je već početkom oktrobra najavila pokretanje postupka odobravanja cjepiva

“Lightspeed”, odnosno svjetlosna brzina, naziv je projekta koji je sredinom januara ove godine pokrenula njemačka tvrtka BioNTech. Radilo se ni više ni manje nego o razvoju cjepiva protiv koronavirusa u rekordnom roku. I od tada projekt doista napreduje brzinom svjetlosti. U pravilu razvoj nekog cjepiva traje osam do deset godina, no istraživači iz Mainza mogli bi dobiti odobrenje u SAD-u za svoje cjepivo za nešto više od godinu dana, piše Deutsche Welle.

Ono bi trebalo biti spremno sredinom novembra, kada BioNTech i njegov partner, američki farmaceutski koncern Pfizer, namjeravaju podnijeti zahtjev za hitnu dozvolu u SAD-u. Trenutno dostupni podaci ukazuju na 90-postotnu zaštitu protiv covida-19, objavili su BioNTech i Pfizer u ponedjeljak. Ako dobiju dozvolu, bili bi time prvi u utrci za cjepivom na Zapadu.

I evropska Agencija za regulaciju farmaceutskih proizvoda EMA je već početkom oktrobra najavila pokretanje postupka odobravanja cjepiva.

Ono se trenutno još ispituje u studiji u kojoj učestvuju desetine hiljada osoba. Kako bi se ubrzao postupak odobravanja, privremeni rezultati sada se kontinuirano provjeravaju sve dok ne bude dostupno dovoljno informacija za odluku o odobrenju, navodi EMA.

Kolika će biti cijena cjepiva?

Cijena cjepiva protiv covida-19 bit će niža no što je na tržištu uobičajeno za takve projekte i određivat će se različitim modelima, ovisno o zemlji, odnosno dijelu svijeta, objavila je kompanija BioNTech.

“Težili smo uravnoteženom pristupu koji uvažava činjenicu da inovacije zahtijevaju kapital i ulaganje, pa planiramo odrediti cijenu cjepiva znatno nižu nego što bi na tržištu bilo uobičajeno, s obzirom na našu poziciju i s ciljem široke dostupnosti u svijetu”, objasnili su.

Cilj je isporučiti 1.3 milijarde doza u 2021.