Život i zdravlje

Dvije minute "čuda"

Zbog čega biste ovu tačku na stopalu trebali masirati?

02/03/2020

Na našem stopalu nalazi se jedna tačka koja može uvelike utjecati na rad organizma i na to kako se osjećamo. Saznajte zbog čega biste svaki dan trebali masirati tačku između nožnog palca i prsta do nožnog palca

Prema tradicionalnoj kineskoj vještini akupresuri, na našem tijelu nalaze se brojne tačke čije masiranje pomaže u boljem radu funkcioniranju organizma te da se općenito bolje osjećamo.

Jedna od tih “magičnih” tačaka nalazi se između nožnog palca i prsta do nožnog palca. Naziva se Tai Chong, a preporučljivo ju je svaki dan pritiskati ili masirati u malim krugovima oko 2 minute (možete i tri-četiri puta dnevno). Kako biste tačno odredili gdje se ta tačka nalazi, stavite prst po dužini ispod palca i prsta do palca i ispod prsta nalazi se ta tačka. Tačka bi na dodir trebala biti relativno mekana.

Pritiskanje te tačke potaknut će bolji protok životne energije, u kineskoj drevnoj medicini zvane chi, te pomoći kod sljedećih zdravstvenih tegoba:

– glavobolje i vrtoglavice
– zamagljenog vida, crvenih, natečenih i bolnih očiju
– mučnine, povraćanja, zatvora i proljeva
– ljutnje, razdražljivosti, nesanice i tjeskobe

Ta tačka na stopalu naziva se LIV 3 (liver 3) i to je tačka meridijana jetre. Osim već nabrojenih simptoma i tegoba koje masiranje te tačke uklanja, ona će pomoći i kod problema kao što su palpitacija (osjećaj preskakanja srca), gorak okus u ustima, reguliranja menstrualnog ciklusa i bol u lumbalnom dijelu leđa, ističe Petra Butinar, homeopatkinja i vlasnica diplome Međunarodne škole akupunkture, akupresure i elektroakupunkture.

Prema japanskom tumačenju, svaki prst označava jedan dio tijela, odnosno organ, psihičko stanje i fizičke simptome. Pritiskom na svaki prst možete izbalansirati tijelo i riješiti se određenih tegoba, piše zadovoljna.hr.

Komentari

Autor: Zadovoljna.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.