Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Život i zdravlje

Bitne sitnice o seksualnoj privlačnosti koje niste znali

23/06/2015

Naučnici pokušavaju već decenijama objasniti zašto je ‘kemija’ prisutna između nekih parova, a kod između drugih pojedinaca “zakazuje”. U svojim nastojanjima došli su i do nekih zajedničkih nazivnika koji pojačavaju seksualnu privlačnost među osobama ženskog i muškog spola

1. Nos je važan “igrač” u predigri
Muškarce seksualno uzbuđuje kombinacija mirisa lavande i bundeve, a žene duet krastavca i sladića. Do ovih zaključaka došli su američki istraživači iz fondacije Smell and Taste Research iz Chicaga. Na uzbuđenje će utjecati ove arome u parfemima i mirisnim svijećama.

2. Crvena je moćna boja
Veće su šanse da će žena biti pozvana na spoj ako je odjevena u crveno, pišu provoditelji studije u stručnom magazinu Journal of Personality and Social Psychology. Muškarci su, naime, pod utjecajem kulturnih simbola, primjerice Dana zaljubjenih, pa povezuju ovu boju s romantikom i seksom.

3. “Pijane” naočale zaista postoje
Kad popijemo koju čašicu previše, osobe suprotnog spola izgledaju bolje, jer mozak ne primjećuje asimetriju njihovih lica. Asimetrična lica nas evolucijski više privlače jer ukazuju na manju mogućnost od genetskih defekata, otkrili su istraživači časopisa Journal of Psychopharmacology.

4. Naši “tipovi” se mijenjaju
Nature Journal otkriva da žene koje ovuliraju više gledaju muževne muškarce naglašenih mišića jer smatraju da im mogu pomoći u začeću snažnije i zdravije djece. Nasuprot tome, tijekom menstruacije više su zainteresirane za muškarce nježnijih tjelesnih karakteristika, jer traže ljubaznost i kooperativnost.

5. Stres potiče seksualnu privlačnost
U stresnim okolnostima i pod jačim djelovanjem adrenalina, pojačava se seksualna privlačnost između spolova, objavljeno je u časopisu Journal of Personality and Social Psychology. U studiji je dokazano da će istu ženu pozvati veći broj muškaraca na spoj nakon prelaska nestabilnog mosta, nego oni koji su do nje stigli sigurnim putem.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.