Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bivši vatrogasac koji je nastradao u požaru dobio novo lice

hardison-pr

Bivši vatrogasac čije je lice totalno uništeno u požaru, da su ga se i vlastita djeca plašila, dobio je potpuno novi izgled u jednoj od najkompleksnijih operacija ikada izvedenih.

Patu Hardisonu je presađeno lice 26-godišnjeg Davida Rodebaugha koji je nastradao u biciklističkoj nesreći prošlog ljeta.

hardison5

Operacija je trajala 26 sati, a Hardison je imao 50:50 šanse za preživljavanje, ali on je bio spreman podnijeti taj rizik.

Ovaj 41-godišnjak nastradao je 5. septembra 2001. godine nakon što je otišao da gasi požar požara u kući u Senatobiji (Mississippi).

– Ušao sam u kuću u plamenu s tri vatrogasca, ali strop se srušio. Maska mi se topila na licu, ispričao je Hardison, koji je skinuo masku, zadržao dah i zatvorio oči, što mu je spasilo disajne organe i vid..

This combination of Aug. 15, 2015 to Nov. 11, 2015 photos provided by the New York University Langone Medical Center shows the recuperation of Patrick Hardison after his facial transplant surgery in New York. Hardison was burned Sept. 5, 2001, in Senatobia, Miss. A 27-year-old father of three at the time who'd served for seven years as a volunteer firefighter, he entered a burning house to search for a woman. The roof collapsed, giving him third-degree burns on his head, neck and upper torso. (Mary Spano/Eduardo D. Rodriguez/Wyss Department of Plastic Surgery/NYU Langone Medical Center via AP)

Bivši vatrogasac je nakon nesreće proveo 63 dana u bolnici. Izgubio je uši, usne, veći dio nosa i očna tkiva. Kad se vratio kući njegovo troje djece su ga se plašila.

– Ne možete ih kriviti, oni su mali. Plakali su i vrištali kad su me vidjeli. Postoje neke stvari gore od smrti, rekao je on.

U godinama poslije Hardison je imao 71 operaciju, a nakon deset godina se rastavio od žene. Potom je izgubio dom.

hardison3333

Onda je 2012. njegov prijatelj pisao o njegovom slučaju dr Rodriguezu koji je obavljao transplantacije lica. Ljekar je rekao da će pokušati pomoći, a u avgustu 2014. Hardison je stavljen na listu čekanja. Trebao mu je donor koji je odgovarao njegovoj boji kože, kose, krvne grupe i koštane strukture.

U julu 2015. godine Rodebaugh je identificiran kao njegov mogući donor nakon nesreće. Njegova majka je pristala da doniraju organe, uz napomenu, da je njen sin oduvijek želio biti vatrogasac.

hardison4444

Više od 100 ljekara je učestvovalo u operaciji koja je izvedena sredinom avgusta ove godine.

Tri mjeseca kasnije, još uvijek se oporavlja i još neko vrijeme će uzimati lijekove kako bi se spriječilo njegovo tijelo od odbacivanja organa.