Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

podvig ljekara

Blizanke rođene spojenih glava uspješno su razdvojene nakon 24-satne operacije

blizanke (1)

Spojeni blizanci rađaju se u jednom od 200.000 slučajeva, a šanse da su spojeni glavama su 10 do 20 na milion porođaja u SAD-u

Desetomjesečne blizanke Abigail i Micaela Bachinskiy uspješno su razdvojene. Djevojčice su 30. decembra 2019. rođene spojene lubanje i mozga. Nakon 24-satne operacije privikavaju se na novi način života, kao i njihovi roditelji Liliya Mirochnik i Anatoliy Bachinskiy.

Spojeni blizanci rađaju se u jednom od 200.000 slučajeva, a šanse da su spojeni glavama su 10 do 20 na milion porođaja u SAD-u.

“Liječnici su govorili da su šanse za uspjeh ove operacije jedan naprema milion, ali mi nismo prestajali vjerovati u čudo. Plakala sam kad sam ih primila, odmah sam osjetila olakšanje. Abi je veća, prava je šefica. Mika je nježnija. Prvih nekoliko dana nakon operacije su tražile jedna drugu”, rekla je Liliya.

“One su jako posebne. Navikao sam da su skupa, a sada vidim dvije različite djevojčice, dva različita tijela. Ovo je nevjerovatno”, nadovezao se tata Anatoliy.

Par već ima trojicu sinova, a kad su doznali da su djevojčice spojene, bili su zbunjeni.

Abigail i Micaela su od početka pokazale borbenu stranu. Kad su blizanci rođeni spojenih glava, u 40 posto slučajeva su nedonoščad, a otprilike 33 posto ih umire nakon porođaja zbog zatajivanja organa ili abnormalnosti. Istovremeno njih 25 posto preživljava i operativnim zahvatom se mogu odvojiti, ovisno o mjestu na kojem su im spojene lubanje.

Djevojčice su provele sedam sedmica nakon porođaja na odjelu intenzivne njege, a liječnici su se deset mjeseci pripremali za operaciju. Simulirali su mogućnosti na 3D modelima i pripremali se za sve moguće scenarije.

Tim je operaciju započeo 23. oktobra, a završili su je 24. oktobra u 3:28.