Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bolest od koje boluje 25 posto muškaraca

muskarac-pregled-stomak

Gotovo 80 posto ljudi koji imaju bolest jetre nemaju pravu dijagnozu, otkriva nova studija s Baylor College of Medicine. Riječ je o masnoj jetri koja nije uzrokovana alkoholizmom, a istraživanje pokazuje da masnoj jetri uzrok nije ni hepatitis ni pretjerano ispijanje alkohola, piše Menshealth.

[yuzo_related]

Međutim, kad su naučnici revidirali istoriju bolesti pacijenata tek je njih 39 posto s dijagnozom bolesne jetre imalo abnormalne nivoe jetrenih enzima dokumentirane u svojim kartonima, a za 22 posto pacijenata se spomenula mogućnost te bolesti.

Ova bolest je vrlo raširena, što može biti razlog zbog čega liječnička struka ističe da ovo stanje traži pažljivu dijagnostiku i ispravnu terapiju.

U studiji iz 2013. napravljenoj na Johns Hopkings University, otkriveno je da jedan od šestorice muškaraca u svojom kasnim 30-ima ima masnu jetru. A taj broj je u porastu kako pacijenti stare pa jedan od četvorice muškaraca u 40-ima ima masnu jetru.

Velik postotak liječnika ranije je ignorirao masnu jetru jer su vjerovali da je bezopasna, no nije više tako. Ona je često povezana s visokim krvnim pritiskom, dijabetesom, pretilošću, visokim holesterolom i niskim “dobrim” holesterolom.