Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

crna statistika

Bolesti srca i krvnih žila i dalje vodeći uzrok smrti u BPK

bpk-gorazde

Prema podacima iz gradskog ureda za 2022. godinu, u matičnu knjigu umrlih upisano je 349 osoba, 310 redovnih i 39 iz inostranstva

Prema objavljenim podacima Zavoda za statistiku FBiH o zdravlju stanovništva za 2021. godinu, bolesti srca i krvnih žila i dalje su vodeći uzrok smrti u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde.

Kako je pojasnila direktorica kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo koji dostavlja te podatke dr. Medina Bičo, 2021. godine u tom kantonu je umrlo 388 stanovnika od čega 197 žena i 191 muškarac.

– Stopa općeg mortaliteta ima srednju vrijednost koja iznosi 17,3 na hiljadu stanovnika, a uglavnom se najviše umiralo od kardiovaskularnih bolesti, to su bolesti srca i krvnih žila od kojih je ukupno umrlo 177 osoba i najčešći uzrok smrti iz ove grupe je bio srčani udar. Slijede bolesti srca i moždani udar. Na drugom mjestu je Covid od kojeg su u toj godini umrle 63 osobe, i na trećem mjestu maligne neoplazme, karcinomi. Četvrti uzrok smrti su oboljenja respiratornog trakta – organa za disanje, i peto mjesto oboljenja probavnih organa odnosno digestivnog trakta – precizirala je Bičo.

Naglasila je da su vodeći uzroci smrti povezani sa visokom prevalencom faktora rizika te visokim procentom učešća hroničnih bolesti u obolijevanju stanovništva.

– Kardiovaskularne bolesti su bolesti koje se mogu prevenirati jer imamo promjenjive i nepromjenjive faktore, a genetska predispozicija, dob, spol je nešto na što ne možemo uticati. Međutim, promjenom životnih navika u znatnoj mjeri se mogu ovi rizici smanjiti na minimum. Nažalost, ova stopa smrtnosti nam govori da još uvijek živimo nezdravim stilom života i da smo populacija u kojoj je još mnogo zastupljeno konzumiranje nikotina, smanjena fizička aktivnost, pretilost, nezdrava ishrana i neregulisanje hroničnih bolesti, kao što su šećerna bolest i visok pritisak, jer to su sve bolesti koje upravo utiču na udio ovakve smrtnosti – kazala je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

Prema podacima iz gradskog ureda za 2022. godinu, u matičnu knjigu umrlih upisano je 349 osoba, 310 redovnih i 39 iz inostranstva, dok je u u matičnu knjigu rođenih izvršen upis 187 osoba, 148 redovnih i 39 iz inostranstva.