Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bologa: Mnogi parovi još ne koriste sigurne metode planiranja porodice

UNFPA Doina Bologa

Predstavnica Populacionog fonda UN-a (UNFPA) u BiH Doine Bologa poručila je, na Svjetski dan kontracepcije, da u državama centralne i istočne Europe mnogi parovi još ne koriste sigurne i učinkovite metode planiranja porodice i to mahom zbog nedostatka pouzdanih informacija o planiranju porodice i pristupa modernoj kontracepciji.

Kaže da, prema najnovijem Istraživanju višestrukih pokazatelja, u Bosni i Hercegovini samo 12 posto žena reproduktivne dobi koristi neku od metoda moderne kontracepcije, s najvišom stopom korištenja među ženama višeg stepena obrazovanja i višim prihodima (20%). Osim toga, devet posto svih žena reproduktivne dobi ima nezadovoljene potrebe za kontracepcijom.

– To se mora promijeniti – naglasila je. Predrasude, pogrešne predodžbe i nedovoljno znanje o značaju kontracepcije (osim visoke cijene kontracepcijskih sredstava) predstavljaju ključne faktore za tako nisku stopu korištenja.

Podsjeća da čak i u najnerazvijenijim državama u svijetu stopa korištenja moderne kontracepcije iznosi 27 posto.

– Moj ured u BiH sarađuje s resornim ministarstvima i pruža podršku u razvoju strateških pristupa. Premda je kroz primarnu zdravstvenu zaštitu postignut napredak u povećanju pristupa pouzdanim informacijama o planiranju porodice, te je započela edukacija o zdravim životnim stilovima još ima prostora za poboljšanja. Važno je napomenuti da se edukacija o zdravim životnim stilovima provodi samo u dva kantona u Federaciji BiH – kaže ona.

Predstavnica UNFPA u Bosni i Hercegovini dr Doine Bologa poručuje ‘ostajemo predani pružanju podrške naporima u državi da bismo postigli da svaki pojedinac (posebno žene) ima pristup uslugama u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja, uključujući planiranje porodice’.

UNFPA radi na izgradnji svijeta u kojem je svaka trudnoća željena, svaki porod siguran i potencijal svake mlade osobe ispunjen, doprinoseći i na taj način ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja do 2030. godine.

– Kao agencija koja djeluje u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja, UNFPA zastupa pravo svake žene, muškarca i djeteta da uživa život u zdravlju i jednakim mogućnostima. Smatraju da je važno provoditi edukaciju o zdravim životnim stilovima u školama, što uključuje poštivanje žena i njihovih prava – saopćio je UNFPA u BiH.