Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ljeto u Hrvatskoj

Borba za hlad u Tučepima: Navili smo sat u 4.30, sve je već bilo okupirano

tucepi sd (1)

Nakon što smo sklonili jednu ležaljku u stranu da bismo spustili svoje stvari, on je počeo galamiti i prijetiti mojoj porodici

Jadranske plaže, umjesto da budu mjesto uživanja i opuštanja, postaju sve češće bojno polje na kojem se s jedne strane potežu prijetnje i uvrede, a s druge Zakon o pomorskom dobru i Pravilnik o koncesijskom odobrenju.

Nadasve neugodnu situaciju doživjeli su 25-godišnji Darko Bilandžija i njegova porodica, koja već 20 godina ljetuje u Tučepima. U nevjerici su za Slobodnu Dalmaciju prepričali subotnje jutro kada su se našli na meti salvi uvreda i psovki jer su pomaknuli praznu ležaljku, a kada su verbalnom nasilniku kazali da su ga prijavili, on im je odgovorio: ”J**e me se!”

– Taj gospodin, ako ga mogu tako nazvati, poredao je ležaljke duž cijele obale te zauzeo čitav hlad da bi turisti bili primorani platiti ih. Nakon što smo sklonili jednu ležaljku u stranu da bismo spustili svoje stvari, on je počeo galamiti i prijetiti mojoj porodici, iako mi nismo učinili ništa što zakonom nije dopušteno.

Zakon o pomorskom dobru kaže da nije dopušteno ograničenje korištenja plaže bez koncesije koju ovaj gospodin nema. Žalili smo se i u Općini Tučepi, ali to nije ništa promijenilo jer izgleda da oni ne žele riješiti ovaj problem. Ovo je sramota što rade prelijepoj hrvatskoj obali i jednom predivnom mjestu kao sto su Tučepi.

Nadam se da ćete uspjeti skrenuti pažnju na ovaj užas koji vlada Jadranom – javio se redakciji Slobodne Dalmacije ogorčeni gost koji je odsjeo u privatnom smještaju u Tučepima.

POVIŠENI TONOVI

Kako doznaje Slobodna Dalmacija od njega, došlo ih je šestero, supruga i on iz Essena te njegovi roditelji i još dva odrasla člana porodice iz Tuzle.

– U subotu ujutro došli smo oko 5 sati da bismo ostavili stvari i pomaknuli smo jednu ležaljku od cijelog niza koje su tu već bile posložene. Nije prošlo puno kada je došao muškarac i povišenim nam tonom kazao: ”Ovo vam je zadnji put da dirate ležaljke, ajde da vas vidim sutra!”

Zatim je mom ocu, čovjeku u godinama, kazao: “Da vidim hoćeš imat m**a da pomjeriš ležaljke!” Moj otac mu je na to rekao da zove policiju ako misli da je u pravu – priča nam Darko.

Nakon toga je Darkova 59-godišnja majka otišla na infopult i u Općinu i žalila se. To su rekli i nasilniku koji im je “odrezao”: ”J**e mi se za vas i Općinu!”

Na infopultu su nam se ispričavali što se to događa, ali da oni ne mogu ništa, da mogu samo saslušati, da Općina daje koncesije, da se njima obratimo. Bila sam u Općini i izgleda da su ležaljke tu uz koncesijsko odobrenje, ali nitko mi nije želio kazati detalje.

Ali, ako i ima odobrenje, nema pravo staviti ležaljke na plažu da stoje cijeli dan prazne pa ih digne oko 15 sati. Osim toga, pitanje je za koliko ležaljki ima odobrenje i za koliku površinu. Mi smo 20 godina u Tučepima i vezani smo za ovu plažu i ne želimo ići na drugu.

Navili smo sat u 4.30 sati pa su mi sin i muž otišli zauzeti mjesto u hladu, a ležaljke su već bile postavljene – žalosna je gospođa koja je do sada Tučepe pamtila samo po lijepome.

Njezin sin poslao je prijavu i Lučkoj kapetaniji i policiji i u njoj je naveo da je ležaljke postavio jedan privatni iznajmljivač. Kontaktirali smo ga, ali doznajemo da ležaljke nisu njegove.

– Ne, mi vam nemamo ležaljke na plaži ni koncesijsko odobrenje, već ga ima osoba kojoj ne znam ime, a nema ni prijavljene apartmane, tako da vas ne mogu uputiti koga da tražite. Mi smo za naše goste kupili desetak ležaljki koje oni ponesu kada idu na plažu – kazala nam je ljubazna gospođa.

PRVI RED

Još jedna mještanka Tučepa nam je potvrdila kako su ležaljke vlasništvo osobe koja živi iznad magistrale i nema apartmane u prvom redu do mora.

Samo znam da je bio skandal u subotu ujutro i da to nije prvi put. Koliko ja znam, on bi morao ležaljke držati na hrpi i kada koju iznajmi, onda je postaviti na plažu. Ovakvo zauzme sva najbolja mjesta u hladu i onda pola ležaljki stoji za ukras jer ljudi ne žele platiti 50 ili 60 kuna za korištenje.

Pa i moji gosti se prže na suncu jer ne mogu doći do hlada. Općinu očito nije briga da se na plaži događaju progoni stalnih gostiju – kaže u nevjerici sugovornica Slobodne Dalmacije.

oncesijsko odobrenje je akt na temelju kojeg se fizičkim i pravnim osobama daje na korištenje pomorsko dobro za obavljanje djelatnosti koje ne isključuju opću upotrebu pomorskog dobra. Naknada se plaća godišnje, a prihod ide jedinici lokalne samouprave.

Na fotografijama koje je Slobodnoj Dalmaciji poslao Darko Bilandžija vide se prazne ležaljke poredane kao vojska u zoru dok još na plaži nema kupača. Na ostalim fotografijama, snimljenim u malo kasniji sat, vide se ležaljke oko kojih su postavljene prostirke, ručnici i ostala plažna oprema, i to tako da su na pojedinim mjestima nagurane na svaki preostali slobodni centimetar kvadratni.