Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bio u komi i na aparatima

Bosanac u SAD izliječen od koronavirusa pomoću rijetkog tretmana

enesss

Medicinski centri širom SAD-a sada se pitaju kako je to uspjelo. Nakon sedmica očekivanja, njegov izlazak iz bolnice izazvao je suze radosnice

Muškarac iz Phoenixa, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, jedan je od prvih bolesnika s koronavirusom na svijetu koji je preživio zahvaljujući drugačijoj vrsti liječenja nakon što je umirao dok je bio priključen na respirator.

Medicinski centri širom SAD-a sada se pitaju kako je to uspjelo. Nakon sedmica očekivanja, njegov izlazak iz bolnice izazvao je suze radosnice.

– Voljela bih da vas zagrlim. Moj muž bez vas danas ne bi bio živ. Mnogo vam hvala, puno mi znači – kazala je Olivera Dedić ljekarima.

Njen 53-godišnji suprug Enes Dedić vratio se u Arizonu s majčine sahrane u BiH i nakon nekoliko manjih simptoma znao je da nešto nije uredu.

– Suprug me probudio 15. marta i rekao mi da ne može disati, da ga moram odvesti u hitnu pomoć – kazala je Olivera.

On je pozitivno testiran na COVID-19, a nakon samo dva dana već je bio na respiratoru i stvari nisu dobro izgledale.

– Drhtala sam kod svakog poziva iz bolnice – dodala je.

Enesovo zdravlje u bolnici je brzo propadalo, te su ga prebacili u Medicinski centar John C. Lincoln, kako bi pojačali ventilaciju. Doktori su tada pokušali nešto sasvim neuobičajeno kako bi vidjeli mogu li ga spasiti. – ECMO je prilično rijetka usluga koju nudimo.

Kada ne preostaje ništa drugo što možemo učiniti da spasimo pacijenta, ona to radimo – kazao je dr. Robert Riley.

Dr. Riley i dr. Anselmo Garcia su direktori ECMO programa. Mašina ECMO uklanja krv iz tijela pacijenta, u nju ubacuje kisik, a potom je vraća u tijelo kako bi se pomoglo plućima i srcu. Enes je deset dana bio u komi na ECMO aparatu.

– On se 11. dan probudio. Srećom, takav je bio slučaj – kazao je dr. Garcia.

Enes je putem videopoziva kontaktirao svoju suprugu, koja ga do tada nije vidjela.

– Prvi put kada sam se suočila s njim, bilo je… Bilo je ludo! Bilo je zaista teško, stvarno teško – rekla je sa suzama u očima.

Ne samo da je Enes bio prvi koji je preživio COVID-19 sa ECMO tretmanom u Arizoni, nego i jedan od prvih u svijetu. On od ponedjeljka diše samostalno i zvanično je negativan na koronavirus, piše AZ Family.

Dr. Riley i dr. Garcia sada rade u državnoj radnoj grupi za osposobljavanje drugih ECMO centara u Arizoni, te upućuju pozive širom zemlje u kojima dijele informacije o svom uspjehu. Što se tiče Olivere, veoma je zahvalna što ponovo može vidjeti svog supruga.

– Obećala sam meicinskim sestrama u ICU da ću ga dovesti jer ga žele 100 posto oporaviti – rekla je s velikim osmijehom.